Türk Tıp Öğrencileri Araştırma Dergisi
Yazarlar: Dilek ÇETİNKAYA, Birgül YELKEN, Yasemin Dilan AYKANAT, Gülnur DERE
Konular:Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri
Anahtar Kelimeler:Basillus antracis,Şarbon,Meslek hastalıkları
Özet: Şarbon, basillus antracis tarafından oluşturulan esas olarak koyun, keçi gibi hayvanların hastalığıdır. Ancak direk temas ya da hayvansal ürünlerle temas sonucu insanda hastalığa neden olmaktadır. Bu çalışmada Eskişehir de yaşayan kişilerde şarbon hastalığının farkındalık oranlarının saptanması amaçlanmıştır. Bir alışveriş merkezi önünde yüz yüze görüşme ile 8 sorudan oluşan bir anket uygulaması yapıldı. Çalışmaya ankete katılmayı kabul eden 18 yaş üzeri kişiler dahil edildi. Çalışmaya 200 kişi dahil edildi. Bu kişilerden 113’ü (%56.5) şarbonu biliyorken, 87’si (%43.5) bilmiyordu. Şarbonun ne olduğunu bilen kişilerden 108’i bunu haberler aracılığı ile öğrendiğini belirtti ve bu kişilerden sadece 27’si şarbon ile ilgili ülkemizde alınan önlemleri biliyordu. Bu 113 kişiden 93’ü (%82.5) şarbonun nasıl bulaştığı konusunda bilgi sahibi idi. Eskişehir de şarbon farkındalığının yeterli düzeyde olmadığı, yine ne gibi önlemler alınacağının çok az kişi tarafından bilindiği görüldü. Şarbondan korunmadaetkili yol farkındalık, hayvanların aşılanması, korunma yollarının etkin bir şekilde hayata geçirilmesidir. Bu konuda Sağlık bakanlığı, Veteriner odaları yanında basın kuruluşlarının da etkin bir şekilde çalışması gerekmektedir.