Türk Tıp Öğrencileri Araştırma Dergisi
Yazarlar: Burçin Nilay YENER, Fatih KAR, Aleyna GÜL, Anıl OĞRAŞ, Kezban FİDAN, Nilgün GÜMÜŞ, Ogulbaht ATABEYEVA, Fahrettin AKYÜZ
Konular:Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri
Anahtar Kelimeler:Kafein,Antioksidan
Özet: Oksidatif stres, vücutta ve dokulardaki prooksidan-antioksidan dengenin prooksidanlar lehine bozulmasını tanımlamaktadır. Prooksidanlar olarak bilinen reaktif oksijen türlerinin meydana gelişi normal aerobik yaşamın doğal bir sonucudur. Oksijen içeren ortamlardaki hücrelerin varlığı ve gelişimi güçlü antioksidan enzimler ve enzim dışı antioksidan sistemler olmaksızın mümkün değildir. Aerobik yaşamda, devamlı oluşan prooksidanların antioksidanlar tarafından düzenli olarak soğurulması ve tüketilerek dengelenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde oksidatif hasar oluşur ve bunun birikimiyle patofizyolojik olaylar gelişebilir. Son yıllarda bilimsel çalışmalar, kahvenin, doğal antioksidanlar arasında olduğunu göstermektedir. Kahvenin antioksidan, antiinflamatuar, antikanser ve antidiyabetik etkileri başta olmak üzere birçok etkisi epidemiyolojik ve klinik çalışmalarla belirlenmiştir. Bu derlemede, oksidatif stres ve kafein arasındaki ilişki incelenmektedir.