Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi

Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi

Mısırdan Elde Edilmiş Kurutulmuş Damıtma Tane ve Çözünürlerin (DDGS) Bazı Kalite ve Risk Kriterleri Yönünden İncelenmesi

Yazarlar: Şaban MERİÇ, Fisun KOC

Cilt 4 , Sayı 1 , 2021 , Sayfalar 96 - 109

Konular:Ziraat, Sütçülük ve Hayvan Bilimleri

DOI:10.51970/jasp.933547

Anahtar Kelimeler:DDGS,Heavy metal,Pesticide,Aflatoxin

Özet: In the study, it was aimed to reveal the risks that corn DDGS, which is an alternative feed source, whose use is increasing day by day in the world and in our country, by examining them in terms of some quality and risk criteria. Within the scope of the study, crude protein (HP), crude cellulose (CF), eter extract (EE), crude ash (CA), moisture, heavy metals lead (Pb), cadmium (Cd), mercury in 52 DDGS samples imported from the United States of America. (Hg), arsenic (As), organic chlorine pesticide, aflatoxin (B1, B2, G1 and G2) and foreign matter analyzes were performed. As a result of the research, the average nutrient composition of DDGS samples in dry matter; It was determined as 28.29% CP, 7.54% CF, 9.69% EE, 5.14% CA and 7.85% moisture. It was determined that the legal limits were not exceeded in terms of heavy metals (Pb, Cd, Hg, As), organic chlorinated pesticides, aflatoxins (B1, B2, G1, G2) and microscopic foreign matter analysis.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Mısırdan Elde Edilmiş Kurutulmuş Damıtma Tane ve Çözünürlerin (DDGS) Bazı Kalite ve Risk Kriterleri Yönünden İncelenmesi}, volume={4}, number={96–109}, publisher={Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi}, author={Şaban MERİÇ,Fisun KOC}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Şaban MERİÇ,Fisun KOC. (2021). Mısırdan Elde Edilmiş Kurutulmuş Damıtma Tane ve Çözünürlerin (DDGS) Bazı Kalite ve Risk Kriterleri Yönünden İncelenmesi (Vol. 4). Vol. 4. Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Şaban MERİÇ,Fisun KOC. Mısırdan Elde Edilmiş Kurutulmuş Damıtma Tane ve Çözünürlerin (DDGS) Bazı Kalite ve Risk Kriterleri Yönünden İncelenmesi. no. 96–109, Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi, 2021.