Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi
Yazarlar: Cüneyt YAVUZ, Mahmut KESKİN, Sabri GÜL
Konular:Mühendislik, Ziraat
Anahtar Kelimeler:Besi,Karkas,İvesi,Merinos,Kıvırcık
Özet: Bu çalışma farklı bölgelerde yetiştirilen Kıvırcık, MerinosxAkkaraman melezleri ve İvesi koyunlarının bazı besi ve karkas özelliklerinin karşılaştırılması için yapılmıştır. Çalışmanın hayvan materyalini her ırktan 12 baş kuzu oluşturmuştur. Kuzular bireysel bölmelerde ve ad libitum olarak kuzu besi yemi ile beslenmişlerdir. Besi 63 gün sürmüştür. Besi sonunda grupların karkas kompozisyonu ve karkas özelliklerinin belirlenmesi için her gruptan ortalama canlı ağırlığı temsil eden üçer baş kuzu kesilmiştir. Çalışmada, Kıvırcık, Merinos melezi ve İvesi kuzular için günlük canlı ağırlık artışı, sırası ile 240.5 ± 8.32 g, 246.9 ± 8.60 g ve 269.8 ± 9.19 g olarak belirlenmiştir. Çalışma sonunda et kalitesiiyi yerli koyun ırkı olan Kıvırcık ve karkasta yüksek kas oranına sahip olan Merinos melezlerinin, İvesi koyununun yetiştirilme alanı olan Amik ovasındaki yetiştiricilere tavsiye edilebileceği belirtilmiştir.