Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi

Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi

Postmodernizmin Sınırları ve Postmodernist Bir Tema Olarak Komplo Teorileri

Yazarlar: Bülent Aytok ÖZALTIOK

Cilt 5 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 1294 - 1313

Konular:Edebi İncelemeler

DOI:10.34083/akaded.949766

Anahtar Kelimeler:Postmodernism,Theory,Critique,Ideology,Form.

Özet: Postmodernizm; sınırları, kapsamı net bir şekilde belli olmayan, bununla birlikte sanat eserlerine nasıl ve ne şekilde yansıdığı konusunda da çeşitli fikir ayrılıkları bulunan, kimilerine göre bir üslup kimilerine göre ise bir ideoloji olan akımdır. Sözlüklerdeki tanımına göre üslup; Habermas, Jameson gibi yazarlara göre ideoloji, Baudrillard, Lyotard gibi yazarlara göre ise medya ve teknolojinin yeni bilgi ve yaşam biçimlerini doğurduğu bir dönemin adı olan Postmodernizmin sanat eserlerine nasıl yansıdığı da üzerine tartışma olan bir konudur. Bu yüzden, bu bildiride öncelikle postmodernizme farklı cephelerden bakan araştırmacıların postmodernizm anlayışları birincil kaynaklar üzerinden anlatılacak ve postmodernizmin genel anlamda sanata yansımaları örnekler üzerinden ortaya koyulacaktır. Sonrasında ise postmodernizmin edebiyata yansımasına değinilecektir. Bunu yaparken, postmodern edebiyat kuramına dair daha önce yapılan araştırmalar, tartışmalar değerlendirilecektir. Bu değerlendirmelerin ardından, herhangi bir edebi eseri postmodernist eleştiriye tabi tutarken hangi tekniklerin, yöntemlerin kullanılması gerektiğine dikkat çekilecektir. Bununla birlikte postmodernizmin kullandığı tekniklerin tanımları, neleri kapsadığı ve neden postmodernist bir eseri incelemede kullanılması gerektiği de açıklanacaktır. Bunlara ek olarak ve bu tartışmaların nihayetinde, gelişen medya çağında bir postmodern toplum kurmaya çalıştığı gerçeği hesaba katılarak postmodernizmin bir ideoloji olarak değerlendirilmesi gerektiği iddia edilecektir. Ayrıca postmodern edebiyat araştırmalarında incelenen eserin içeriğine dair bir değerlendirme yapılmadığı ve bu yüzden postmodern tema olarak değerlendirilebilecek bir temanın da olmadığı gösterilecektir. Komplo Teorilerinin postmodern edebiyat için bir tema olduğu örnekler üzerinden açıklanmaya çalışılacak ardından da komplo teorilerinin neden postmodernist tema olarak değerlendirilmesi gerektiği gösterilecektir. Postmodernizmin bu ideolojik yapısından ötürü, postmodern edebiyat kuramının buna göre şekillenmesini beklemek gerektiği doğal sonucuna da ulaşılacaktır. Bu yüzden çoklu anlatım tekniğine başvuran ve biçimsel oyunlarla ilerleyen her edebi eserin postmodernist olarak değerlendirilmemesi gerektiği makalenin sonunda açığa çıkarılacaktır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Postmodernizmin Sınırları ve Postmodernist Bir Tema Olarak Komplo Teorileri}, volume={5}, number={1294–1313}, publisher={Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi}, author={Bülent Aytok ÖZALTIOK}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Bülent Aytok ÖZALTIOK. (2021). Postmodernizmin Sınırları ve Postmodernist Bir Tema Olarak Komplo Teorileri (Vol. 5). Vol. 5. Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi.
MLA
KOPYALA
Bülent Aytok ÖZALTIOK. Postmodernizmin Sınırları ve Postmodernist Bir Tema Olarak Komplo Teorileri. no. 1294–1313, Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi, 2021.