Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi

Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi

" dlyarasienacibryaramş"

Yazarlar: Zeynep DİNÇER BERDİBEK

Cilt 2 , Sayı 4 , 2018 , Sayfalar 85 - 92

Konular:Edebiyat

DOI:10.34083/akaded.492512

Anahtar Kelimeler:Dil,Dil yarası,Karın,Sözlük

Özet: “Dil” sözcüğü, Türkçe sözlüklerde; “gönül, kalp, dil, yürek, niyet ve esir” olarak anlamlandırılmaktadır. Ancak sözcük, her ne kadar bu anlamların tümünü karşılasa da Klasik Türk Edebiyatında daha çok “duygunun merkezi olan gönül” manasıyla yorumlanmış; hatta sözcükle oluşan pek çok tamlamada da bu anlam ön plana çıkmıştır. Ancak kimi şiir örnekleri incelendiğinde “dil”in sözlüklerde yer alan bu anlamları karşılamadığı düşünülmüştür. Bu amaçla birçok sözlük ve kaynak taranmış ve “dil”in “karın” anlamına da geldiği tespit edilmiştir. Bu anlam, Klâsik Türk Şiirinde geçen hemen her şiirde sözcüğün yeniden yorumlanmasına imkân tanımakla kalmamış; dil ile ilgili tamlamaların da yeniden ele alınması gerektiğini göstermiştir. Örneğin “dil yarası” (puhte-i dil, zahm-ı dil, dil-i mecrûh, dil-efgâr), pek çok beyitte bir hastalığa işaret etmekte ve “karında oluşan yara” olarak nitelendirilmektedir. Çalışmayı sınırlandırmak açısından söz konusu makalede “dil yarası”nın bu anlamı üzerinde durulacak ve yaranın nasıl oluştuğu, neye benzediği ve tedavisinin neler olduğu araştırılacaktır. 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={“ di̇l=”" yarasi="" en="" aci="" bi̇r="" yara="" i̇mi̇ş""="}, volume={2}, number={4}, publisher={Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi}, author={Zeynep DİNÇER BERDİBEK}, year={2018}, pages={85–92} }
APA
KOPYALA
Zeynep DİNÇER BERDİBEK. (2018). “ di̇l=”" yarasi="" en="" aci="" bi̇r="" yara="" i̇mi̇ş""=" (Vol. 2, pp. 85–92). Vol. 2, pp. 85–92. Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi.
MLA
KOPYALA
Zeynep DİNÇER BERDİBEK. “ Di̇l=”" Yarasi="" En="" Aci="" Bi̇r="" Yara="" İmi̇ş""=". no. 4, Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi, 2018, pp. 85–92.