Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi

Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi

“SÂZ” SÖZCÜĞÜNÜN FARKLI BİR KULLANIMINA DAİR

Yazarlar: Beyhan KESİK

Cilt 2 , Sayı 4 , 2018 , Sayfalar 22 - 30

Konular:Edebiyat

DOI:10.34083/akaded.484916

Anahtar Kelimeler:Sözlük,Bağlam,Klasik şiir,Saz

Özet: Sözlüklerde kelimelerin birden çok anlamı olduğu aşikârdır fakat bunların sözlüklerdeki anlamlarının okuyucular tarafından her zaman doğru anlaşıldığını veya bir metni anlamlandırmada sözlüklerdeki anlamların tek başına yeterli olduğunu söylemek pek mümkün değildir. Bu durumda kelimelerin bir metin içinde hangi anlama gelecek şekilde kullanıldığı yani bağlamı öne çıkmaktadır. Bağlamın tespitinde söz konusu kelimenin metinde gerçek, yan veya mecaz anlamları ile kullanılıp kullanılmadığı da önem arz etmektedir. Bu kelimelerden biri de sözlüklerde “bataklıklarda yetişen kamış, çalgı aleti, her tür müzik aleti, mızraplı çalgıların genel adı, çalgılı eğlence yeri, bağlama, cura, tar, melodi, ezgi, silah, at koşumu, öğrenme, hile, ustalık, eş, benzer, çıkar, kanaat eden, yetinen” gibi birbiriyle benzer anlamların verildiği “sâz” sözcüğüdür. Söz konusu sözcüğün taradığımız klasik şiir metinlerinde de benzer anlamları ile tercih edildiği ve daha çok musiki aleti, eğlence ve eğlence yeri gibi anlamlarının öne çıktığı görülmektedir. Bu çalışmada “sâz” sözcüğünün “ses” anlamı üzerinde bir değerlendirmede bulunulacaktır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={“SÂZ” SÖZCÜĞÜNÜN FARKLI BİR KULLANIMINA DAİR}, volume={2}, number={4}, publisher={Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi}, author={Beyhan KESİK}, year={2018}, pages={22–30} }
APA
KOPYALA
Beyhan KESİK. (2018). “SÂZ” SÖZCÜĞÜNÜN FARKLI BİR KULLANIMINA DAİR (Vol. 2, pp. 22–30). Vol. 2, pp. 22–30. Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi.
MLA
KOPYALA
Beyhan KESİK. “SÂZ” SÖZCÜĞÜNÜN FARKLI BİR KULLANIMINA DAİR. no. 4, Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi, 2018, pp. 22–30.