Anadolu Tıbbı Dergisi

Anadolu Tıbbı Dergisi

FONKSİYONEL BESİNLER: SARIMSAK

Yazarlar: ["Esin EREN", "Necat YILMAZ", "Mehmet Zafer KALAYCI"]

Cilt - , Sayı Cilt: 2 Sayı: 1 , 2023 , Sayfalar -

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Fonksiyonel,Fonksiyonel gıda,Sarımsak

Özet: Sarımsağın (Allium sativum) anti-mikrobiyal, anti-fungal ve antihelmintik özellikleri tarih boyunca iyi bilinmektedir. Bu derleme, sarımsağın biyoaktif bileşenlerinin hazırlanması ve tüketilmesiyle şu anda ilişkili çeşitli sağlık yararlarını açıklamakta ve tartışmaktadır. Sarımsak, geleneksel tıpta binlerce yıldır yaygın olarak kullanılan popüler bir fonksiyonel besindir. Zamanla, sarımsak ekstraktındaki çeşitli organosülfür bileşikleri, sağlık üzerindeki yararlı etkileri nedeniyle giderek daha önemli hale geldi. Son yıllarda yapılan klinik çalışmalardan ve klinik öncesi denemelerden elde edilen kanıtlar, sarımsağın kanser önleyici, aterosklerotik önleyici, tansiyon düşürücü, diyabet önleyici ve hipolipidemik etkilerini desteklemektedir. Son yıllarda yapılan klinik çalışmalardan ve klinik öncesi denemelerden elde edilen kanıtlar, sarımsağın kanser önleyici, aterosklerotik önleyici, tansiyon düşürücü, diyabet önleyici ve hipolipidemik etkilerini desteklemektedir. Sonuç olarak, sarımsak tüketimi ile ilişkili sağlık yararları, çeşitli allisin, ajoen, vinil-ditiin ve alliinden metabolize edilen diğer uçucu organosülfür bileşiklerini içerir. Bu nedenle sarımsağın çeşitli aktif metabolitlerinin çok hedefli moleküler aktiviteleri ve ciddi yan etkilerinin olmaması nedeniyle hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde faydalı olabileceği bildirilmiştir. Bu derlemenin amacı, sarımsak hazırlama yöntemlerine bağlı olarak sarımsakta organosülfür bileşiklerinin değişimi ve oluşumu ile ilgili mekanizmaları özetlemektir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
APA
KOPYALA
MLA
KOPYALA