Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Farklı Azot Dozlarının Bazı Şeker Darısı [Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenb.] Genotiplerinin Yem Bitkisi Verimi Üzerine Etkileri

Yazarlar: ["Fikret YÖNTER", "Sinem ZERE TAŞKIN", "Ugur BİLGİLİ"]

Cilt - , Sayı Cilt: 36 Sayı: 1 , 2022 , Sayfalar -

Konular:-

DOI:10.20479/bursauludagziraat.987613

Anahtar Kelimeler:Azot,Şeker darısı,Yeşil ot verimi

Özet: Bu çalışma farklı şeker darısı genotiplerinin, Akdeniz iklim koşullarında ikinci ürün olarak yem bitkisi potansiyellerinin belirlenmesi amacıyla 2020 yılında yürütülmüştür. Bitki materyali olarak üç farklı şeker darısı genotipi (Erdurmuş, Uzun ve M81-E hattı) ve dört farklı azot dozu (0, 7.5 12.5, 17.5 kg da-1) kullanılmıştır. Tesadüf bloklarında 3 tekerrürlü olarak kurulan ararştırmada; bitki boyu, sap çapı, m2 deki bitki sayısı, yaprak sayısı, yaprak ve sap oranı, yeşil ot verimi ve kuru madde verimi gibi bazı parametreler incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; sap çapı, yaprak sayısı, yeşil ot verimi ve kuru madde verimi parametleri açısından en yüksek değerler M81-E çeşidinden alınmıştır. Çeşitlerin yeşil ot verim değerleri 2969.9 ve 5815.0 kg da-1 arasında; kuru madde verim değerleri ise 1105.7 ve 2837.8 kg da-1 arasında değişmektedir. Azot dozları açısından ise yeşil ot verim değerleri 2920.1 ve 4674.6 kg da-1 arasındadır. En yüksek yeşil ot verimleri aynı istatistiki gruba giren 12.5 ve 17.5 kg da-1 azot dozlarından elde edilmiştir. Aşırı kimyasal gübre kullanımının olumsuz çevresel etkileri olduğundan dolayı, şeker darısında 12.5 kg da-1 azot dozu ile gübreleme önerilebilir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
APA
KOPYALA
MLA
KOPYALA