Avrasya Turizm Araştırmaları Dergisi

Avrasya Turizm Araştırmaları Dergisi

Türkiye’de Üretilen Coğrafi İşaret İle Tescillenmiş Ekmek Çeşitleri Üzerine Bir Nitel Araştırma

Yazarlar: Mehmet Akif ŞEN, Emel EKİNCİ

Cilt 1 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 32 - 41

Konular:Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm

Anahtar Kelimeler:Ekmek,Coğrafi işaret,Gastronomi

Özet: Coğrafi konumu itibariyle bir geçiş yolu konumunda bulunan Anadolu, göç, iklim çeşitliliği ve farklı medeniyetlere ev sahipliği yapması sebebiyle geniş bir mutfak kültürü çeşitliliğine sahiptir. Mutfak kültüründeki çeşitlilik ve zenginliğin korunması ve gelecek nesillere aktarılması ürün tariflerinin ve reçetelerinin bozulmaması ile ilişkilidir. Coğrafi işaretleme ile Türk Patent Kurumu tarafından tescillenen ürünler koruma altına alınmaktadır. Koruma altına alınan bu ürünlerden bazıları da ekmek çeşitleridir. Türkiye’de Coğrafi işaret alarak tescillenmiş 10 adet ekmek çeşidi bulunmaktadır. Bunlar Antep Tırnaklı Pidesi (Gaziantep Tırnaklı Pidesi, Antep Pidesi), Bolu Patatesli Ekmeği, Gümüşhane Ekmeği, Kalecik Ekmeği, Kızılcahamam Bazlaması, Kürtün Araköy Ekmeği, Rize Baston Ekmeği, Şanlıurfa Açık Ekmeği (Urfa Açık Ekmeği), Şanlıurfa Tırnaklı Ekmeği, Vakfıkebir Ekmeği adlı ekmeklerdir. Bu çalışmada Türkiye’de coğrafi işaret alarak tescillenmiş ekmeklerin tanıtılması amaçlanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Türkiye’de Üretilen Coğrafi İşaret İle Tescillenmiş Ekmek Çeşitleri Üzerine Bir Nitel Araştırma}, volume={1}, number={32–41}, publisher={Avrasya Turizm Araştırmaları Dergisi}, author={Mehmet Akif ŞEN,Emel EKİNCİ}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Mehmet Akif ŞEN,Emel EKİNCİ. (2020). Türkiye’de Üretilen Coğrafi İşaret İle Tescillenmiş Ekmek Çeşitleri Üzerine Bir Nitel Araştırma (Vol. 1). Vol. 1. Avrasya Turizm Araştırmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Mehmet Akif ŞEN,Emel EKİNCİ. Türkiye’de Üretilen Coğrafi İşaret İle Tescillenmiş Ekmek Çeşitleri Üzerine Bir Nitel Araştırma. no. 32–41, Avrasya Turizm Araştırmaları Dergisi, 2020.