AJIT-e: Bilişim Teknolojileri Online Dergisi

AJIT-e: Bilişim Teknolojileri Online Dergisi

TWITTER’DAKİ DİNİ VE ETNİK TEMELLİ NEFRET SÖYLEMLERİNİN ANALİZİ

Yazarlar: Hasan KARAMAN, Şevki IŞIKLI

Cilt 7 , Sayı 25 , 2016 , Sayfalar 137 - 152

Konular:-

DOI:10.5824/1309‐1581.2016.4.008.x

Anahtar Kelimeler:Sosyal Medya,Nefret Söylemi,Twitter,Nefret,Söylem,Ayrımcılık.

Özet: Özet Alan literatürüne göre sosyal medya ve sanal evren, toplumsal yaşamda çatışma ve anlaşmazlıklara yol açan nefret söylemlerinin üretilmesini ve paylaşılmasını kolaylaştırmaktadır. Başta etnik ve inanç temelli söylemler olmak üzere her türlü nefret söylemi, başta azınlıkları ve dezavantajlı grupları hedef almakta; toplumsal huzuru, birlikte yaşama kültürünü ve vatandaşların kişilik haklarını tehdit etmektedir. Bir sosyal medya platformu olan Twitter, söylemlerin daha kolay üretilmesi, daha hızlı yaygınlaşması ve etkisini katlayarak artırması yönüyle basılı ve geleneksel medyadan anlamlı biçimde farklılaşmaktadır. Twitter’ın kullanıcıya sunduğu ara yüz özelliklerinin analizi ve kullanıcıların burada üretip dolaşıma soktukları dini ve etnik temelli nefret içerikli paylaşımların söylem analizi, literatürdeki iddiaları Türkiye açısından doğrulamaktadır. Araştırmanın sonunda; gittikçe karmaşıklaşan, çok kültürlü ve çok kimlikli hâle gelen toplumlarda birlikte yaşama kültürünü tehdit eden nefret söylemini azaltma potansiyeli olan uygulamalara yer verilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2016, title={TWITTER’DAKİ DİNİ VE ETNİK TEMELLİ NEFRET SÖYLEMLERİNİN ANALİZİ}, volume={7}, number={137–152}, publisher={AJIT-e: Bilişim Teknolojileri Online Dergisi}, author={Hasan KARAMAN,Şevki IŞIKLI}, year={2016} }
APA
KOPYALA
Hasan KARAMAN,Şevki IŞIKLI. (2016). TWITTER’DAKİ DİNİ VE ETNİK TEMELLİ NEFRET SÖYLEMLERİNİN ANALİZİ (Vol. 7). Vol. 7. AJIT-e: Bilişim Teknolojileri Online Dergisi.
MLA
KOPYALA
Hasan KARAMAN,Şevki IŞIKLI. TWITTER’DAKİ DİNİ VE ETNİK TEMELLİ NEFRET SÖYLEMLERİNİN ANALİZİ. no. 137–152, AJIT-e: Bilişim Teknolojileri Online Dergisi, 2016.