AJIT-e: Bilişim Teknolojileri Online Dergisi

AJIT-e: Bilişim Teknolojileri Online Dergisi

SİYASAL DEĞERLER AÇISINDAN 23 HAZİRAN 2019 İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SEÇİMİNİN ANALİZİ

Yazarlar: Mustafa YILMAZ, Onur KARAKAŞ

Cilt 10 , Sayı 38 , 2019 , Sayfalar 35 - 52

Konular:-

DOI:10.5824/1309‐1581.2019.3.002.x

Anahtar Kelimeler:Değerler,Twitter,YouTube,Schwartz Değerler Teorisi,Seçimler

Özet: Değerler, insanların olayları değerlendirmesinde ve seçenekler arasında tercih yapmasında rehberlik görevi üstlenen sosyo-psikolojik unsurladır. Tercihde bulunmada ve seçim yapmada önemli bir faktör olan değerler, siyasi karar verme süreciyle de ilişki halindedir. Çünkü siyasi faaliyetlerde, siyasi aktörler tarafından ortaya konulan her söylem, değerleri kapsamakta ve seçmenler siyasi tercihlerini söz konusu değerleri göz önünde bulundurarak gerçekleştirmektedirler. Bu nedenle 23 Haziran 2019 İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimi çalışmanın konusu olarak belirlenmiştir. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde büyük bir rekabetin yaşandığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimi, sandık kurullarında usülsüzlük gerekçesiyle iptal edilmiş ve seçimlerin 23 Haziran 2019 tarihinde yenilenmesi kararlaştırılmıştır. 23 Haziran 2019 seçimleri yenilenen bir seçim olması ve adaylar arasında kıyasıya bir rekabete neden olmasından dolayı Türkiye siyasi tarihinin önemli seçimlerinden biri haline gelmiştir. Araştırmada, 23 Haziran 2019 tarihinde yapılan seçimlerde oyların büyük çoğunluğunu elde eden iki aday, Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu’nun resmi sosyal medya hesaplarından gerçekleştirdiği söylemler Schwartz Değerler Kuramı çerçevesinde analiz edilmiştir. Siyasal iletişim çalışmalarının yoğunlaştığı, seçim öncesindeki 1 aylık dönem dikkate alınmış, adayların 22 Mayıs – 22 Haziran 2019 tarihleri arasındaki resmi Facebook, Twitter ve YouTube sayfalarındaki politik söylemleri arşivlenmiştir. Ancak adayların Facebook ve Twitter gönderilerinin gerek nicelik gerekse nitelik olarak özdeş olduğu tespit edilmiş ve analiz sadece Twitter ve Youtube söylemleriyle sınırlandırılmıştır. Araştırmada yöntem olarak içerik analizi uygulanmıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi adaylarının Twitter ve YouTube üzerindeki söylemleri değerler bağlamında incelenerek, adaylarının söylemlerinde öne çıkan değerler ile seçimi kazandıran ve kaybettiren değerlerin hangileri olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Analizler sonucunda 23 Haziran 2019 İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimini kazanan Ekrem İmamoğlu’nunfazla atıfta bulunduğu değerlerin, kendi amaçlarını belirleme, sorumluluk sahibi olma, sosyal adalet, dürüstlük, sosyal güç, başarılı olmak ve eşitlik olduğu tespit edilmiştir. Diğer aday Binali Yıldırım’ın ise söylemlerini kendi amaçlarını belirleme, kamusal imajı korumak, başarılı olmak, sosyal güç, sosyal adalet ve dürüstlük değerleri üzerinden kurguladığı gözlemlenmiştir. 23 Haziran 2019 İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçiminde adayların atıf yaptığı değerlerde büyük bir farklılık gözlemlenmemiş olsa da ilgili değerlere işlevsellik kazandırmada çeşitli söylem farklılıkların bulunduğu saptanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={SİYASAL DEĞERLER AÇISINDAN 23 HAZİRAN 2019 İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SEÇİMİNİN ANALİZİ}, volume={10}, number={35–52}, publisher={AJIT-e: Bilişim Teknolojileri Online Dergisi}, author={Mustafa YILMAZ,Onur KARAKAŞ}, year={2019} }
APA
KOPYALA
Mustafa YILMAZ,Onur KARAKAŞ. (2019). SİYASAL DEĞERLER AÇISINDAN 23 HAZİRAN 2019 İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SEÇİMİNİN ANALİZİ (Vol. 10). Vol. 10. AJIT-e: Bilişim Teknolojileri Online Dergisi.
MLA
KOPYALA
Mustafa YILMAZ,Onur KARAKAŞ. SİYASAL DEĞERLER AÇISINDAN 23 HAZİRAN 2019 İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SEÇİMİNİN ANALİZİ. no. 35–52, AJIT-e: Bilişim Teknolojileri Online Dergisi, 2019.