Doğuş Üniversitesi Dergisi

Doğuş Üniversitesi Dergisi

DESTİNASYON MARKALAŞMASINDA GASTRONOMİ TURİZMİNİN ETKİSİNİN İNCELENMESİ: İZMİR İLİ ÖRNEĞİ

Yazarlar: ["Cihat KARSLI", "Aykan CANDEMİR"]

Cilt - , Sayı Cilt: 24 Sayı: 1 , 2023 , Sayfalar -

Konular:-

DOI:10.31671/doujournal.1198699

Anahtar Kelimeler:Gastronomi,Gastronomi Turizmi,Destinasyon,Destinasyon Markalaşması,Pazarlama,Gastronomy,Gastronomy Tourism,Destination,Destination Branding,Marketing

Özet: Gastronomi ve gastronomik ürünler son yıllarda destinasyonların pazarlanmasında daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir kentin yerel mutfağı, yemek kültürü ve gastronomik kimliği yerli ve yabancı ziyaretçileri kente çekebilmektedir. Destinasyonlar böylelikle tanınmakta, farklılaşmakta ve markalaşma yolunda ilerlemektedir. Türkiye farklı kültürlerin bir arada yaşadığı ve bu sayede her bir kentinin kendine özgü mutfağa sahip olduğu bir ülkedir. İzmir kenti de tarihi boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapması sonucunda kendine özgü bir mutfağa sahip olmuş Türkiye’nin üçüncü büyük kentidir. Gastronomi ve gastronomi turizmi açısından oldukça elverişli ve çekici bir destinasyondur. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı da destinasyon markalaşmasında gastronomi turizminin etkisini İzmir örneğiyle değerlendirmektir. Bu amaçla, bu çalışmada nitel araştırma kapsamında yarı-yapılandırılmış görüşmeler ile arz yönlü bir paydaş analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi ile incelenmiştir. Araştırma sonucunda İzmir destinasyonunun markalaşmasında gastronomi turizminin etkisi kanıtlanmış fakat bu etkinin İzmir’de günümüzde yeterli düzeyde ve güçlü olmadığı ortaya çıkmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
APA
KOPYALA
MLA
KOPYALA