Doğuş Üniversitesi Dergisi

Doğuş Üniversitesi Dergisi

Uluslararası Gıda Ürünleri Ticareti ve Aflatoksin Yasal Düzenlemeleri

Yazarlar: Süleyman KARAMAN, Barış ACAR

Cilt 7 , Sayı 2 , 2006 , Sayfalar -

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Aflatoksin,Gıda,Ticaret,Yasal Düzenleme

Özet: Günümüzde aflatoksin, gıda güvenliği için potansiyel bir tehdit olarak görülmeye devam etmektedir. Aflatoksinler insan sağlığı açısından zehirli toksik maddeler ile kanserojen etkiye yol açmaktadır. Avrupa Birliği ve uluslararası aflatoksin yasal düzenlemeleri paralel gelişmektedir. Dünya Ticaret Örgütü Sağlık ve Bitki Sağlığı Anlaşması gereğince Avrupa Birliği tarafından 1998 yılında kurutulmuş sert kabuklu meyveler, tahıllar, süt, yerfıstığı ve işlenmiş ürünlerde toplam aflatoksin ve B1 aflatoksini için sınırlamalara uyulması konusunda öneri getirilmektedir. Ancak, Avrupa Birliği ve FAO/WHO Gıda Kodeksi Komisyonu'nun uyguladığı aflatoksin standartları arasında farklılıklar yaşanmaktadır. Avrupa Birliği, kendi bilimsel komitelerinin görüşünü dikkate aldığını ve FAO/WHO Gıda Kodeksi Komisyonu limitlerine uymak zorunda olmadığını ifade etmektedir. Bu çalışmada, belirtilen farklılıkların Türkiye ve diğer ihracatçı ülkelerin ticaretini nasıl etkileyeceği üzerinde durulmaktadır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2006, title={Uluslararası Gıda Ürünleri Ticareti ve Aflatoksin Yasal Düzenlemeleri}, volume={7}, publisher={Doğuş Üniversitesi Dergisi}, author={Süleyman KARAMAN, Barış ACAR}, year={2006} }
APA
KOPYALA
Süleyman KARAMAN, Barış ACAR. (2006). Uluslararası Gıda Ürünleri Ticareti ve Aflatoksin Yasal Düzenlemeleri (Vol. 7). Vol. 7. Doğuş Üniversitesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Süleyman KARAMAN, Barış ACAR. Uluslararası Gıda Ürünleri Ticareti ve Aflatoksin Yasal Düzenlemeleri. no., Doğuş Üniversitesi Dergisi, 2006.