Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi
Yazarlar: Tahsin ÖZER, Ali İHSAN
Konular:İlahiyat
DOI:10.51973/head.917285
Anahtar Kelimeler:Helal-Haram,Helal sertifikası,Gıda
Özet: Yenilen ve içilen gıdalar; insanın beden ve ruh sağlığını, sosyal hayatını, dini yaşamını ve ibadetini etkileyebilmektedir. Ancak, yalnızca sağlıklı beslenmenin temini için resmi gıda mevzuatları ve standartlar geliştirilirken, gıdaların helal ve tayyip olma özelliğine bu mevzuatlarda yer verilmemiştir. Genel anlamda maddeler fiziksel ve kimyasal değişimler yapabilmektedirler. Fiziksel değişime uğrayan maddenin kimyasal yapısı aynı kalmaktadır. Fakat kimyasal değişime uğrayan maddelerin kimyasal yapısı da değişmektedir. Kimyasal yapısı değişime uğrayan maddenin özellikleri de değişebilmektedir. Kimyasal değişim sonucu oluşan yeni madde, değişim öncesinde maddenin sahip olduğu özelliğin tam zıddı bir özellik de kazanabilir. İslam dinine göre, gıdaların kalitesi, üretim süreci ve üretimden sonraki maruz kaldığı süreçte dini hükümlere riayet çok büyük önem arz etmektedir. Bu açıdan helal hassasiyeti olan bireylerin taleplerinin karşılanması bakımından Helal Belgelendirme faaliyeti önem arz etmektedir. Bu çalışmada, helal hassasiyeti olan bireylerin kullanacakları tüketim maddelerinde arayacakları özellikler ile dikkat edilmesi gereken bazı hususlar ele alınmıştır.