Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi

Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi

Helal ve Sağlıklı Et ve Et Ürünleri Üretimi

Yazarlar: Cemalettin SARIÇOBAN, Hasan YETİM

Cilt 2 , Sayı 2 , 2020 , Sayfalar 54 - 70

Konular:Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Anahtar Kelimeler:Et,Kesim,Helal,Sağlıklı,İşlenmiş Et Ürünleri

Özet: Beslenme, dolayısıyla da gıda maddeleri insanın vazgeçilmez tabii ve temel ihtiyaçlarından olup birçok bilim dalını ilgilendirdiği gibi İslâm dininin de belli açılardan yakından ilgilendiği alanlardan birisi olmuştur. Bunun sebebi, beslenme ve gıdanın gerek kaynak ve gerekse sonuçları itibariyle insanın beden ve ruh sağlığını, üçüncü şahısların haklarını ve hatta bazı yönlerden de sosyal düzeni yakından ilgilendirmesidir. Ayrıca İslamiyette beslenmenin Allah’a karşı bir sınav olma hikmet ve amacı da vardır. Gıda maddeleri içerisinde hayvansal ürünler, özellikle et ve et ürünleri, neredeyse her toplumda sevilerek tüketilen gıda maddelerinin başında gelmektedir. Hayvanların eti ve sütünden yararlanma, insanlık tarihi ile başlamaktadır. Tabiatta bütün imkânların insanlığın emrine ve-rilmiş olduğu gerçeğinden hareketle, her türlü hayvansal gıdanın ve özel-likle etin yenilebileceği düşünülürse de dinler, hatta bazı felsefî akımların bile kendi inançları çerçevesinde kendine has kuralları buluna gelmiştir. Sağlık ve dini açıdanbüyük tereddüt, hayvansal ürünlerin hangi kay-naktan geldiği, nasıl üretildiği, hangi şartlarda işlenip ambalajlandığı ve tüketiciye nasıl ulaştırıldığının yeterince bilinememesi nedeniyledir. Bu derleme çalışmasında, helal ve sağlıklı et ve ürünlerinin üretimi ve temin edilmesinde bilinmesi gereken önemli güvenlik veya güvenilirlik durumla-rının ele alınması amaçlanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Helal ve Sağlıklı Et ve Et Ürünleri Üretimi}, volume={2}, number={54–70}, publisher={Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi}, author={Cemalettin SARIÇOBAN,Hasan YETİM}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Cemalettin SARIÇOBAN,Hasan YETİM. (2020). Helal ve Sağlıklı Et ve Et Ürünleri Üretimi (Vol. 2). Vol. 2. Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi.
MLA
KOPYALA
Cemalettin SARIÇOBAN,Hasan YETİM. Helal ve Sağlıklı Et ve Et Ürünleri Üretimi. no. 54–70, Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, 2020.