Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi

Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi

GIDA SANAYİNDE KULLANILAN KIL FIRÇALARIN ORİJİNİNİN TESPİTİ

Yazarlar: Esra AVCI, Mine ERDEM BÜYÜKKİRAZ, Zülal KESMEN, Hasan YETİM

Cilt 1 , Sayı 2 , 2019 , Sayfalar 105 - 109

Konular:Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Anahtar Kelimeler:Gıda,Yumurta fırçası,Domuz kılı,Tür tayini,Real-Time PCR

Özet: Gıda imalathanelerinde kullanılan fırçaların neredeyse tamamı piyasada yağlı boya fırçası olarak satılan kıl fırçalar olup, bunların üretiminde çoğunlukla domuz kılı kullanılmaktadır. Gıda sektöründe üreticilerin önemli bir kısmı tarafından bilinçsizce kullanılan bu fırçaların kılları, uygulama sırasında kopmak suretiyle veya yüksek sıcaklıkta eriyerek temas ettiği gıdaya bulaşabilmektedir. Bu sebeple, bu çalışmada gıda imalathanelerinde yaygın olarak kullanılan doğal kıl fırçaların orijininin, güvenilir bir yöntemle tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla gıda imalathanelerinden ve piyasadan toplanan kıl fırçalar, real-time PCR yöntemi ile türe spesifik primerler kullanılarak analiz edilmiş ve fırça kıllarının orijini tespit edilmiştir. Sonuçta analiz edilen toplam 22 adet fırça kılı örneğinin %90’ının (20 tanesinin) domuz kılından üretildiği tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarının, helal gıda tüketimi konusunda hassasiyeti bulunan tüketicilerin bilinçlenmesi ve kıl fırçaların kullanıldığı gıdalara yönelik helal sertifikasyon çalışmalarında metot konusundaki ihtiyacın karşılanmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={GIDA SANAYİNDE KULLANILAN KIL FIRÇALARIN ORİJİNİNİN TESPİTİ}, volume={1}, number={105–109}, publisher={Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi}, author={Esra AVCI,Mine ERDEM BÜYÜKKİRAZ,Zülal KESMEN,Hasan YETİM}, year={2019} }
APA
KOPYALA
Esra AVCI,Mine ERDEM BÜYÜKKİRAZ,Zülal KESMEN,Hasan YETİM. (2019). GIDA SANAYİNDE KULLANILAN KIL FIRÇALARIN ORİJİNİNİN TESPİTİ (Vol. 1). Vol. 1. Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi.
MLA
KOPYALA
Esra AVCI,Mine ERDEM BÜYÜKKİRAZ,Zülal KESMEN,Hasan YETİM. GIDA SANAYİNDE KULLANILAN KIL FIRÇALARIN ORİJİNİNİN TESPİTİ. no. 105–109, Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, 2019.