Güvenlik Çalışmaları Dergisi

Güvenlik Çalışmaları Dergisi

Vatandaşlık Kavramı ve Vatandaşlık Hukukunu Etkileyen Faktörler Hakkında Değerlendirme

Yazarlar: Özge BİLGE

Cilt 22 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 129 - 150

Konular:Sosyal Bilimler, Disiplinler Arası

Anahtar Kelimeler:Vatandaşlık,Tarihsel süreç,Değişim,Karşılaştırmalı hukuk,Etkileyfaktörler

Özet: Devlet kavramının, ülke, daimi nüfus, siyasal otorite ve egemenlik olmak üzere dört unsurla oluştuğu kabul edilmektedir. Bir devletin öğesi olarak insan topluluğunu oluşturan bireylerle ilişkisi için geçerli ölçüt ise vatandaşlıktır. İnsanlar, vatandaşlık bağı ile hak ve yükümlülüklere sahip olmaktadır. Tarihin çok eski devirlerinden beri bir yere bağlılık kabul edilmiş olmakla birlikte, vatandaşlık hakkındaki kuralların kabulü 18. yüzyılın sonlarında gündeme gelmiştir. Devletler, vatandaşlığın kazanılmasına ilişkin kuralları, münhasır yetkileri çerçevesinde uluslararası sözleşmeler, teamül hukuku ve hukukun genel ilkelerine uygun olarak belirlemektedir. “Devletlerin ulus anlayışı”, “göç alan ve göç veren devletlerin yaklaşımı”, “siyaset”, “ekonomi” ve “topluluk vatandaşlığı” gibi kavramlar vatandaşlık kurallarını etkilemektedir. Bu çerçevede, bu çalışmada vatandaşlık ve vatandaşlık hukuku kavramı, tarihi süreçte vatandaşlık hukukunun gelişimi ve güvenlik konusu da dahil olmak üzere vatandaşlık hukukuna ilişkin kuralların belirlenmesinde etki eden faktörler incelenmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Vatandaşlık Kavramı ve Vatandaşlık Hukukunu Etkileyen Faktörler Hakkında Değerlendirme}, volume={22}, number={129–150}, publisher={Güvenlik Çalışmaları Dergisi}, author={Özge BİLGE}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Özge BİLGE. (2020). Vatandaşlık Kavramı ve Vatandaşlık Hukukunu Etkileyen Faktörler Hakkında Değerlendirme (Vol. 22). Vol. 22. Güvenlik Çalışmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Özge BİLGE. Vatandaşlık Kavramı ve Vatandaşlık Hukukunu Etkileyen Faktörler Hakkında Değerlendirme. no. 129–150, Güvenlik Çalışmaları Dergisi, 2020.