Teknik Bilimler Dergisi

Teknik Bilimler Dergisi

ISI POMPALI VAKUMLU KURUTMA FIRININDA TIBBİ BİTKİLERİN KURUTULMASI VE KURUTMA PARAMETRELERİNİN ARAŞTIRLIMASI

Yazarlar: Mahir Ayaz, Erkan Dikmen, Arzu Şencan Şahin

Cilt 6 , Sayı 1 , 2016 , Sayfalar 1 - 11

Konular:-

Anahtar Kelimeler:-

Özet: Bu çalışmada hava kaynaklı ısı pompası destekli vakumlu kurutma fırınında, Isparta bölgesinde yetişen tıbbi bitkilerden fesleğen, biberiye, dereotu ve maydanoz bitkilerinin farklı sıcaklıklardaki kurutma parametreleri araştırılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre kurutma havası sıcaklığının artması kurutmayı hızlandırmıştır. Çalışmada aynı zamanda farklı basınçlardaki ısı pompalı kurutucuların kullanılmasının enerji verimliliği açısından sağladığı avantajlar incelenmiştir. Fesleğen ve dereotu bitkisi içinyüksek SMERHP ve SMERTS değerlerlerine 46 oC’ de 0.40 bar son vakumlama basıncında ulaşılmıştır. Maydanoz bitkisi içinyüksek SMERHP ve SMERTS değerlerlerine 36 oC’ de 0.60 bar son vakumlama basıncında ulaşılmıştır. Kurutma işleminde kurutma yapılan hacmin düşük basınçta olması yani vakum etkisinde çalıştırılması buharlaşmaya olumlu etki sağladığı ve ürün kalitesini arttırdığı tespit edilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2016, title={ISI POMPALI VAKUMLU KURUTMA FIRININDA TIBBİ BİTKİLERİN KURUTULMASI VE KURUTMA PARAMETRELERİNİN ARAŞTIRLIMASI}, volume={6}, number={1–11}, publisher={Teknik Bilimler Dergisi}, author={Mahir Ayaz,Erkan Dikmen,Arzu Şencan Şahin}, year={2016} }
APA
KOPYALA
Mahir Ayaz,Erkan Dikmen,Arzu Şencan Şahin. (2016). ISI POMPALI VAKUMLU KURUTMA FIRININDA TIBBİ BİTKİLERİN KURUTULMASI VE KURUTMA PARAMETRELERİNİN ARAŞTIRLIMASI (Vol. 6). Vol. 6. Teknik Bilimler Dergisi.
MLA
KOPYALA
Mahir Ayaz,Erkan Dikmen,Arzu Şencan Şahin. ISI POMPALI VAKUMLU KURUTMA FIRININDA TIBBİ BİTKİLERİN KURUTULMASI VE KURUTMA PARAMETRELERİNİN ARAŞTIRLIMASI. no. 1–11, Teknik Bilimler Dergisi, 2016.