Teknik Bilimler Dergisi
Yazarlar: Tuğba KOVACI, Erkan DİKMEN, arzu ŞENCAN ŞAHİN
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Kurutma teknolojileri,Enerji tüketimi,Ürün kalitesi
Özet: Ürünlerin su ve mikrobiyal aktivitesini azaltıp hacmini küçülterek uzun süreli depolama, nakliye gibi işlemleri gerçekleştirmek içinyaygın kullanılan yöntemlerin başında kurutma gelmektedir. Kurutma işlemi boyunca sürekli değişen koşullar, kurutma süresi, enerji tüketimi ve ürün kalitesi gibi kurutma işlemini gerçekleştirmek içinuygun çalışma koşullarını belirlemeyi zorlaştırmaktadır. Yüksek enerji tüketimi ve her ürün için farklı kurutma sonuçlarının olması nedeniyle, araştırmacılar farklı ürünlerde farklı kurutma teknolojilerini ve bunların kombinasyonlarını kullanılmışlardır. Bu derleme son yıllarda farklı kurutma teknolojileriyle yapılan ürün kurutulması ve deney sonuçlarındaki gelişmeler, enerji tüketimleri ve kurutma sonrası üründeki değişiklikler üzerine bir araştırmadır. Çalışmada ek olarak ısı pompalı dondurarak kurutucu tasarımı örnek çalışma olarak verilmiştir. Yaygın olarak kullanılan mevcut teknolojiler ve bu teknolojilerin mevcut sınırlamaları ve kurutma işlemi sonrası ürün kalitesi üzerine yapılan çalışmaların daha fazla araştırılması ve geliştirilmesi gerekmektedir.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.