Teknik Bilimler Dergisi
Yazarlar: Selim BACAK, Ömer KARABIYIK
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Bitkisel Kesme Sıvısı,Ultrasonik Atomizer,Mekanik Özellikler
Özet: Bu çalışmada soya yağından iki farklı oranda kesme sıvısı oluşturup mineral esaslı ticari kesme sıvısı ile kıyaslamaları yapılmıştır. Tornalama işleminde AISI4140 çelik malzeme üzerinde iki farklı kesme ve ilerleme hızlarıyla toplamda 12 deney yapılarak yüzey pürüzlülüğü(Ra), tornalama kuvveti (Fc) ve takım aşınması (VB) üzerindeki performansları karşılaştırıldı. %5 ve % 10 soya yağı karışım oranları belirlenerek bitkisel kesme sıvısı oluşturuldu. Kesme derinliği, kesme hızı ve ilerleme hızları belirlendi. Takım aşınması oranı VB için 0,6mm olarak alındı. Bitkisel kesme sıvıları ultrasonik atomizer ile soğuk buhar olarak püskürtüldü. Genel olarak deney sonuçları değerlendirildiğinde bitkisel esaslı kesme sıvılarının kesme kuvvetini, yüzey pürüzlülüğünü ve takım aşınmasını azaltmadaki performansının ticari kesme sıvısından daha iyi olduğunu görüldü.