Teknik Bilimler Dergisi
Yazarlar: Melike YILDIRIM AKATIN
Konular:Mühendislik
Anahtar Kelimeler:Fungal Amilazlar,Bakteriyal Amilazlar,Katı Faz Fermentasyonu
Özet: Amilazlar amiloz ve amilopektin polimerlerinde glikozidik bağlar üzerinde etki gösteren enzimlerdir. Gıda, tekstil, kağıt, farmasötik, kozmetik, deterjan gibi birçok alanda kullanılırlar ve dünya enzim pazarının yaklaşık %25’ini oluştururlar. Ayrıca klinik alanlarda ve ilaç sanayinde kullanım alanlarına sahiptirler. Doğada yaygın olarak dağılmış olsa da, özellikle mikrobiyal enzimler çok çeşitli endüstriyel uygulamalara sahiptir. Mikrobiyal enzimler, esas olarak batık fermantasyon (SmF) ve katı faz fermantasyon (SSF) yöntemleri ile üretilir. Ancak, sentetik medyanın içeriğinden dolayı SmF oldukça pahalı bir yöntemdir. SSF’de tarımsal yan ürünlerin kullanımı maliyetini düşürür ve bu tekniği oldukça çekici bir hale getirir.