Teknik Bilimler Dergisi
Yazarlar: Hakan CEYLAN, Onur BAŞAR
Konular:Mühendislik
DOI:10.35354/tbed.638207
Anahtar Kelimeler:Olivin Madenciliği,Risk Değerlendirmesi,L Tipi Matris
Özet: Özet: Bu çalışmanın amacı, Olivin ocaklarında ve hazırlama tesislerinde iş güvenliği açısından ortaya çıkabilecek tehlike ve riskleri analiz ederek kabul edilebilir seviyelerde tutabilmek için alınması gereken önlemleri belirtmektir. Uygulama alanı olarak; Sürücüoğlu Madencilik Turizm İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti.'ne bağlı Tavas Bahçeköy Olivin Ocağı seçilmiştir. Olivin ocağındaki tehlike ve riskler L Tipi Matris yöntemi ile değerlendirilmiştir. Tespit edilen tehlikeler; personele eğitim verilmemesi, ocak sahasında personelin kişisel koruyucu donanım kullanmaması, eski ekipmanlarla çalışılması, çalışma esnasında gürültü, toz, titreşim oluşması ve sahaya yabancı kimselerin girmesidir. Riskler ise iş kazaları, meslek hastalıkları, yaralanma, sakat kalma, mali kayıplar ve işlerin aksamasıdır. Kabul edilebilir seviyelerin üzerinde kalan riskler ise titreşim, gürültü ve toz ölçümünün yaptırılmaması ve kişisel koruyucu donanımların koruyuculuk seviyesinin tespit edilememesidir.