Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi

Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi

Osmanlı Devleti’nde Siyasi Bir Rejim Algısı Olarak Sultanizm ve Eleştirisi

Yazarlar: Daman CANSOY

Cilt 3 , Sayı 14 , 2019 , Sayfalar 1 - 20

Konular:Sosyal

Anahtar Kelimeler:Osmanlı Devleti,Rejim,Sultancı

Özet: Tarihte önemli bir yer teşkil eden Osmanlı Devleti üzerine özellikle siyaset felsefesi nezdinde yapılan araştırmalar yetersiz ve eksik olmanın yanında tek taraflı, tek yönlü bir bakış açısına da sahiptir. Bunlara Osmanlı Devleti’nin siyasi rejimi meselesi de dahildir. Osmanlı Devleti tarihsel sürecin meydana getirdiği dinamik şartlara sahiptir ve durağan bir yapıda olmamıştır. Bu bağlamda Osmanlı Devleti’nin siyasi rejimini tarihsel perspektiften dinamik ve dönüşümsel bir süreçle ele almanın yerine onu bir sultancı rejim olarak niteleyip geçmek bilimsel etik ile bağdaşmamaktadır.  Çalışmada öncelikle konunun kavramsal çerçevesi verilmiş, siyasi rejimin ne anlama geldiği ve günümüze kadar geçirdiği devinimsel süreç örneklerle ve sebep sonuç ilişkileri bağlamında ele alınmış, akabinde siyasi rejimlerin literatürdeki mevcut dağınık tasnifleri tek ve statik bir çatı altında toplanmaya çalışılmıştır. Çalışmada çağdaş terminolojik terimler nezdinde, ancak sultancı rejimin dahil olduğu veri örneklem kullanılarak Osmanlı Devleti’nin rejimi ve özellikleri açıklanmaya çalışılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Osmanlı Devleti’nde Siyasi Bir Rejim Algısı Olarak Sultanizm ve Eleştirisi}, volume={3}, number={1–20}, publisher={Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi}, author={Daman CANSOY}, year={2019} }
APA
KOPYALA
Daman CANSOY. (2019). Osmanlı Devleti’nde Siyasi Bir Rejim Algısı Olarak Sultanizm ve Eleştirisi (Vol. 3). Vol. 3. Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi.
MLA
KOPYALA
Daman CANSOY. Osmanlı Devleti’nde Siyasi Bir Rejim Algısı Olarak Sultanizm ve Eleştirisi. no. 1–20, Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2019.