International Journal of Agricultural and Natural Sciences

International Journal of Agricultural and Natural Sciences

Venüs Nektarinlerinin Meyve Büyümesi Sırasında Kalite Parametrelerindeki Değişimlerin Derim Olumuyla İlişkilendirilmesi

Yazarlar: Ahmet Erhan ÖZDEMİR, Murat ÇELİK, Elif Ertürk ÇANDIR, Ramazan DİLBAZ

Cilt 1 , Sayı 1 , 2008 , Sayfalar 19-24

Konular:

Anahtar Kelimeler:Nektarin,Venüs,Meyve,Kalite,Derim olumu.

Özet: Bu araştırma Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu 02 M 0101 proje nosuyla desteklenen projenin bir kısmını oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Mersin (Yenice/Tarsus) yöresinde yetiştirilen Venüs nektarin çeşidinin meyve kalitesinde görülen değişimlerin belirlenmesidir. Bu araştırmada 3 x 5 m olarak tesis edilen ve GF-677 anacı üzerine aşılı Venüs nektarin çeşidi kullanılmış ve meyveler Mersin-Yenice’de bulunan Uni Tarım A.Ş.’nin bahçesinden sağlanmıştır. Küçük meyve döneminde yapılan seyreltmeden sonra ortalama 15 günde bir, derim olgunluğuna yaklaşıldıkça haftada bir olmak üzere meyve örnekleri belirlenmiş ve etiketlenmiştir. Yapılan gözlem ve analizler; meyve boyu, meyve eni, meyve yüksekliği, meyve ağırlığı, meyve ağırlığı/meyve çapı oranı, meyve kabuk ve et rengi, meyve eti sertliği ile suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) ve titre edilebilir asit (TA) içeriklerinde meydana gelen değişimler, pH değeri ve SÇKM/TA oranıdır. Elde edilen bulgulara göre Venüs nektarin çeşidi için en önemli derim olum kriterleri meyvem kabuk rengi özellikle CIE L*a*b*’ye göre a* değeri, meyve eti sertliği, titre edilebilir asit oranı ve meyve ağırlığı/meyve çapı oranı olmuştur. Tüm kriterler değerlendirildiğinde Venüs nektarin çeşidinin özellikle pazarda istenen ticari olgunluk, kalite ve muhafaza için Temmuz ayının 2. haftası derilmesinin en uygun derim olum zamanı olacağı saptanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2008, title={Venüs Nektarinlerinin Meyve Büyümesi Sırasında Kalite Parametrelerindeki Değişimlerin Derim Olumuyla İlişkilendirilmesi}, volume={1}, number={19–24}, publisher={International Journal of Agricultural and Natural Sciences}, author={Ahmet Erhan ÖZDEMİR, Murat ÇELİK, Elif Ertürk ÇANDIR, Ramazan DİLBAZ}, year={2008} }
APA
KOPYALA
Ahmet Erhan ÖZDEMİR, Murat ÇELİK, Elif Ertürk ÇANDIR, Ramazan DİLBAZ. (2008). Venüs Nektarinlerinin Meyve Büyümesi Sırasında Kalite Parametrelerindeki Değişimlerin Derim Olumuyla İlişkilendirilmesi (Vol. 1). Vol. 1. International Journal of Agricultural and Natural Sciences.
MLA
KOPYALA
Ahmet Erhan ÖZDEMİR, Murat ÇELİK, Elif Ertürk ÇANDIR, Ramazan DİLBAZ. Venüs Nektarinlerinin Meyve Büyümesi Sırasında Kalite Parametrelerindeki Değişimlerin Derim Olumuyla İlişkilendirilmesi. no. 19–24, International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 2008.