International Journal of Agricultural and Natural Sciences
Yazarlar: Yaşar KARADAĞ, Selahattin İPTAŞ, Musa YAVUZ
Konular:
Anahtar Kelimeler:Adi fiğ,Yeşil ot verim,Tohum verimi,Ham protein.
Özet: Bu araştırma, Anadolu’nun Orta-Kuzey Geçit İklim Özelliğine Sahip Tokat ve Amasya İllerine Uyumlu Adi Fiğ (Vicia sativa L) çeşit adaylarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Deneme yazlık olarak iki yıl yürütülmüştür. Denemede kullanılan örneklerde tohum verimi, hasat indeksi, bin tane ağırlığı, tohumda ham protein oranı ölçülmüştür. Veriler MSTAT istatistik programıyla analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen iki yıllık ortalama sonuçlara göre, fiğ denemesi için yazlık ekimlerde sırasıyla; biyolojik verim 185.20-509.27 kg/da, tohum verimi 43.10-115.57 kg/da, hasat indeksi % 14.63-32.93, bin tane ağırlığı 43.70-80.30 g, tohumda ham protein oranı % 20.68-31.63 arasında değişim göstermiştir. Adi fiğ çeşitlerinde biyolojik verim, tohumda ham protein oranı bakımından farklılıklar belirlenmiştir.