International Journal of Agricultural and Natural Sciences
Yazarlar: Yaşar KARADAĞ, Selahattin İPTAŞ, Musa YAVUZ
Konular:
Anahtar Kelimeler:Mürdümük,Yeşil ot verim,Tohum verimi,Ham protein
Özet: Bu araştırma, Anadolu’nun Orta-Kuzey Geçit İklim Özelliğine Sahip Tokat ve Amasya İllerine Uyumlu Mürdümük (Lathyrus sativus L.) çeşit adaylarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Deneme yazlık olarak iki yıl yürütülmüştür. Denemede kullanılan örneklerde tohum verimi, hasat indeksi, bin tane ağırlığı, tohumda ham protein oranı ölçülmüştür. Veriler MSTAT istatistik programıyla analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen iki yıllık ortalama sonuçlara göre, mürdümük denemesi için yazlık ekimlerde sırasıyla; biyolojik verim 356.47-638.90 kg/da, tohum verimi 71.00-150.23 kg/da, hasat indeksi % 13.90-25.80, bin tane ağırlığı 81.67-173.90 g, kuru otta ham protein oranı % 17.89-26.70 arasında değişim göstermiştir. Yazlık yürütülen mürdümük denemesinde ise; kuru otta ham protein oranı bakımından farklılık saptanmıştır.