International Journal of Agricultural and Natural Sciences
Yazarlar: A. Semih UZUNDUMLU, H. Bayram IŞIK, Nihat IŞIK
Konular:
Anahtar Kelimeler:Elma,Üretim,Verim,Tüketim,Ihracat,Ithalat
Özet: Elma, dünya meyve üretim ve tüketiminde en önde gelen ürünlerden biridir. Dünya elma üretiminin yaklaşık %95’i Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarında yapılmaktadır. Türkiye elma üretiminde Çin, ABD ve İran’dan sonra dördüncü sırada, ihracatında ise oldukça gerilerde yer almaktadır. Elma ihracatında Çin, Şili ve İtalya, ithalatında ise Rusya, Almanya ve İngiltere önde gelen ülkelerdir. Türkiye 20,60 ton/ha ile dünya ortalaması olan 13,06 ton/ha’ın üzerinde bir verime sahip olmasına karşın Avusturya (78,34 ton/ha) ve İsviçre (58,14 ton/ha) gibi ülkelerle karşılaştırıldığında verim gayet düşük seviyelerde kalmaktadır. Türkiye’nin elma üretiminde önde gelen illeri Isparta, Karaman ve Antalya’dır. En yaygın çeşitler ise Golden ve Starking’dir. Türkiye’de yetişme alanı ve tüketim açısından meyveler arasında üzümden sonra ikinci sırada elma gelmektedir. Türkiye’de üretilen 14 milyon ton meyvenin yaklaşık %17’sini ve yumuşak çekirdekli meyvelerin %81’ini elma üretimi oluşturmaktadır. FAO ve TÜİK rakamlarına göre, Türkiye’nin elma üretimi, verim ve tüketim açısından dünya ortalamasının üzerinde bulunduğunu, ancak ihracatın çok düşük seviyelerde olduğunu göstermektedir. Ülkemiz potansiyel olarak hem üretim alanının hem de verimliliğin artırılması açısından uygundur. Özellikle verimliliğin ve kalitenin artırılması için daha iyi çeşitlerin üretiminin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Ayrıca, hükümet tarafından pazarlama ve ihracatta karşılaşılan sorunların çözülmesine yönelik adımların da atılması gerekmektedir.