International Journal of Agricultural and Natural Sciences
Yazarlar: Selma BOYACI, Semih ÇAĞLAR
Konular:
Anahtar Kelimeler:Elma,Dallandırılmış Fidan,Dal Uyartımı,Tepe Tomurcuğu Baskısı
Özet: Ülkemizdeki elma fidanları dalsız olarak üretilmekte olup, fidanlar bahçeye dikildikten sonra tepe kesimi yapılarak dallandırılmaktadır. Bu uygulama elma fidanlarının meyveye yatmasını geciktirmektedir. Buna karşılık, dünyadaki modern bodur elma yetiştiriciliğinde erken yaşta meyve alınması için fidanlıkta dallandırılmış fidanların dikilmesine önem verilmektedir. Bu çalışmada ülkemizdeki elma fidanı yetiştiriciliğinde kullanılabilecek dallandırma yöntemleri tartışılmış ve elma fidanı yetiştiren fidanlık kuruluşları ile anket çalışması yapılmıştır. Elma fidanlarında fidanlık aşamasında yan dal oluşumu elle, kimyasal yolla veya geliştirilmiş anaçlar yoluyla uyartılabilmektedir. Dallandırılmış fidanların gövde kalınlığı, dal sayısı, dalların kalınlığı ve uzunluğu ile gövdeyle yaptığı açılar elma fidanının kalitesini oluşturmaktadır. Ülkemizde fidancıların dallandırma tekniklerini yeterince bilmedikleri, ancak talep olması halinde dallandırılmış fidan üretmek istedikleri belirlenmiştir. Ülkemizde bodur elma yetiştiriciliğinden beklenen ekonomik yararın en iyi bir şekilde sağlanabilmesi için bahçelerin önceden dallandırılmış fidanlarla kurulmasının yararlı olduğu ve fidan üreticilerinin dallı fidan üretmeleri için teşvik edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.