International Journal of Agricultural and Natural Sciences

International Journal of Agricultural and Natural Sciences

Elma Sirkesi ve Teröpatik Etkileri

Yazarlar: Aysun ÖZTÜRK, Yasin ÖZDEMİR, Zekiye GÖKSEL

Cilt 2 , Sayı 1 , 2009 , Sayfalar 155-158

Konular:

Anahtar Kelimeler:Sirke,Elma sirkesi,Teröpatik etki

Özet: Fransızca Vin aigre ‘’Ekşi şarap’’ kelimesinden gelen sirke; şarap, melas, sorgum, elma, armut, üzüm, çilek, kavun, hindistan cevizi, bal, bira, patates, pancar, akçaağaç şurubu, malt, tahıl, peynir altı suyu dahil olmak üzere mayalanabilir karbonhidrat kaynağı olan hemen hemen her üründen yapılabilmektedir. İnsanoğlu sirkeyi binlerce yıldır çeşni ve gıda koruyucu olarak kullanmaktadır. Son yıllarda ise; antibakteriyel aktivitesinin yanı sıra kan basıncını düşürmesi, kardiyovasküler hastalıkları azaltması, antioksidan aktivitesi ve besin metabolizmasını teşvik etmesiyle ilişkili olarak sirke tüketimi ve bu konudaki araştırmalar artmaktadır. Elma vitaminler, mineraller, fenolik maddeler, organik asitler ve antioksidan maddelerce zengin olan bir meyvedir ve bu meyveden elde edilen sirkesinin de zengin besin öğelerine sahip olduğu yapılan araştırmalarda rapor edilmiştir. Elma sirkesi günümüzde birçok sağlık sorununun çözümünde kullanılmaktadır. Bu çalışmada elma sirkesinin bileşimleri, teröpatik etkileri ve kullanım alanları hakkında bilimsel veriler ışığında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2009, title={Elma Sirkesi ve Teröpatik Etkileri}, volume={2}, number={155–158}, publisher={International Journal of Agricultural and Natural Sciences}, author={Aysun ÖZTÜRK, Yasin ÖZDEMİR, Zekiye GÖKSEL}, year={2009} }
APA
KOPYALA
Aysun ÖZTÜRK, Yasin ÖZDEMİR, Zekiye GÖKSEL. (2009). Elma Sirkesi ve Teröpatik Etkileri (Vol. 2). Vol. 2. International Journal of Agricultural and Natural Sciences.
MLA
KOPYALA
Aysun ÖZTÜRK, Yasin ÖZDEMİR, Zekiye GÖKSEL. Elma Sirkesi ve Teröpatik Etkileri. no. 155–158, International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 2009.