International Journal of Agricultural and Natural Sciences
Yazarlar: Hatice DUMANOĞLU, Ahmet AYGÜN, Veli ERDOĞAN
Konular:
Anahtar Kelimeler:Elma,In vitro,Amonyum nitrat,Sürgün oluşumu,Köklenme
Özet: Bu çalışmada, “Golden Delicious” ve “Mondial Gala” elma çeşitlerinin (Malus x domestica Borkh.) sürgün ucu kültürü ile çoğaltımında Murashige ve Skoog (MS) temel besin ortamına amonyum nitratın 1/4, 1/3, 1/2 ve 1/1 düzeylerinde katılmasının sürgün ve kök oluşumu üzerine etkileri araştırılmıştır. Ortamlara sürgün çoğaltma aşamasında 1.0 mg/l BA ve 0.5 mg/l GA3 , köklendirme aşamasında 0.2 mg/l IBA+0.2 mg/l NAA ilave edilmiştir. Ayrıca in vitro köklenmenin iyileştirilmesi amacıyla zor köklenen “Golden Delicious” ve kolay köklenen “MM106” (kontrol) genotiplerine ait mikro çelikler farklı dozlarda IBA (0.25, 0.50, 1,0, 1.5, 2.0 ve 3.0 mg/l) veya IBA+NAA (0.5+0.5 mg/l) ilave edilmiş makro element düzeyi 1/2 olan MS besin ortamına doğrudan ya da IBA solusyonlarına (1000 ve 4000 ppm) hızlı daldırmanın ardından dikilmiştir. Köklendirme denemelerinde kültürler ilk 1 hafta karanlıkta tutulmuştur. En yüksek sürgün oluşumu 8.7 adet/eksplant ile “Mondial Gala” çeşidinde 1/4 NH4 NO3 düzeyinde elde edilmiştir. “Golden Delicious” çeşidinde 4.0-5.2 adet/eksplant arasında değişen sürgün sayısı üzerine NH4 NO3 düzeylerinin etkisi istatistiksel anlamda benzer olmuştur. Zor ve kolay köklenen elma genotiplerinde köklenme oranı 1000 ppm IBA uygulaması ile %50 (Golden Delicious) ve %100 (MM106) düzeylerine çıkarılmıştır.