International Journal of Agricultural and Natural Sciences
Yazarlar: Saime KÜÇÜKKÖMÜRLER, Saime KÜÇÜKKÖMÜRLER, Suzan Şeren KARAKUŞ
Konular:
Anahtar Kelimeler:Elma,Kültür,Sağlık,Fitokimyasal
Özet: Elma her mevsim bulunan, dayanıklı, ekonomik, lezzetli ve yaygın bir şekilde tüketilen bir meyvedir. Elma ile ilgili yapılan çalışmalar da elmada yer alan antioksidanların, fitokimyasalların ve posanın sağlık üzerine etkileri bilimsel olarak saptanmıştır. Araştırmalar da elma tüketiminin bazı kanser türleri, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi hastalıkların görülme riskini düşürdüğü ve lipit oksidasyonunu azaltıcı etki gösterdiği ifade edilmektedir. Elmanın çok eski dönemlerden beri yaygın olarak kullanılması ve sağlık üzerine olumlu katkılarından dolayı elma sözel kültürde de yerini almıştır. Bu çalışmada elmanın kullanım alanları, sözel kültürdeki yeri, besin değeri ve sağlıklı bir yaşam sürdürmeye olan katkıları yer almaktadır