International Journal of Agricultural and Natural Sciences

International Journal of Agricultural and Natural Sciences

Ünye (Ordu) ve Çevresinde Yetiştirilen Mahalli Elma Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri*

Yazarlar: S. Zeki BOSTAN, Şenol ACAR

Cilt 2 , Sayı 2 , 2009 , Sayfalar 15-24

Konular:

Anahtar Kelimeler:Elma,Pomoloji,Mahalli Çeşit

Özet: Bu çalışma Ünye ve çevresinde yetiştirilen 12 mahalli elma çeşidi üzerinde yürütülmüştür. 2005 ve 2006 yıllarında alınan meyve örnekleri pomolojik yönden incelenmiştir. İncelenen mahalli elma çeşitlerinden ‘Mayıs-1’ ve ‘Mayıs-2’ yazlık, ‘Ağustos-1’, ‘Ağustos-2’ ve ‘Kava-1’ güzlük, ‘Ak’, ‘İri Ak’, ‘Karpuz’, ‘Kava-2’, ‘Kavak’, ‘Köpük’ ve ‘Şeker’ çeşitleri de kışlık çeşitlerdir. Elma çeşitlerinin meyve ağırlıkları; 59.79 g (Kava-1) ile 273,41 g (Karpuz) arasında değişiklik göstermiştir. Meyve boyu bakımından çeşitler; 43.85 mm (Kava-1) ile 74.61 mm (Karpuz) arasında yer alırken, meyve çapı bakımından 53.40 mm (Kava-1) ile 86.60 mm (Karpuz) arasında yer almıştır. SÇKM yönünden en düşük değere % 9.50 ile ‘Kava-1’ sahip olurken, en fazla değere ‘Ağustos-1’ ve ‘Ak’ (% 13.50) çeşitleri sahip olmuştur. Titre edilebilir asitlik değerleri; % 0.150 (Köpük) ile % 1.188 (Mayıs-1), pH değerleri; 3.09 (Mayıs-2) ile 4.17 (Köpük) arasında yer almıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2009, title={Ünye (Ordu) ve Çevresinde Yetiştirilen Mahalli Elma Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri*}, volume={2}, number={15–24}, publisher={International Journal of Agricultural and Natural Sciences}, author={S. Zeki BOSTAN, Şenol ACAR}, year={2009} }
APA
KOPYALA
S. Zeki BOSTAN, Şenol ACAR. (2009). Ünye (Ordu) ve Çevresinde Yetiştirilen Mahalli Elma Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri* (Vol. 2). Vol. 2. International Journal of Agricultural and Natural Sciences.
MLA
KOPYALA
S. Zeki BOSTAN, Şenol ACAR. Ünye (Ordu) ve Çevresinde Yetiştirilen Mahalli Elma Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri*. no. 15–24, International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 2009.