International Journal of Agricultural and Natural Sciences

International Journal of Agricultural and Natural Sciences

Farklı Su Düzeyi Ve Gübre Uygulamalarının Nova Mandarininde verim ve Pomolojik Özellikler Üzerine Etkileri

Yazarlar: Senem TURHAN, Berkant ÖDEMİŞ

Cilt 3 , Sayı 2 , 2010 , Sayfalar 41-47

Konular:

Anahtar Kelimeler:Kısıtlı sulama,Gübreleme,Nova mandarin,Pomolojik özellikler

Özet: Bu çalışma, farklı gübre konuları ve sulama düzeylerinin Nova Mandarininde verim ve pomolojik özelliklere etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada iki farklı gübre konusu (G1 : NPK ve G2 NPK+Ca(NO3 )2 ) ve 5 farklı sulama düzeyi esas alınmıştır. Sulama düzeylerinin oluşturulmasında pan buharlaşma kabı kullanılmış ve konulara buharlaşmanın %25 (S25), %50 (S50), %75 (S75), %100 (S100) ve %125 (S125) oranında sulama suyu uygulanmıştır. Tanık konular (S0 ) sadece yağışla sulanmıştır. Araştırma sonuçları bölgenin iklim ve toprak koşulları dikkate alındığında mandarinin sulama suyu gereksiniminin yaklaşık 800 mm seviyesinde olduğunu göstermiştir. Hasat döneminde elde edilen verim değerleri gübre konuları(p<0.05), sulama düzeyleri (p<0.001) ve gübre konuları*sulama düzeyi interaksiyonlarından etkilenmiştir (p<0.01). En fazla verim G1 konusunda S75, G2 konusunda S100 sulama düzeylerinde gerçekleşmiştir. Pomolojik özellikler gübre konusundan çok sulama düzeylerinden etkilenmiştir. Sulama düzeyleri meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, usare, posa, asit, SÇKM/asit oranı ve çekirdek sayısı değerlerine değişik düzeylerde istatistiksel anlamda önemli farklılıklar oluşturmuştur. Varyans analiz sonuçları, sadece meyvelerin ağırlık ve en değerlerinin farklı gübre konularından etkilendiğini göstermiştir. Ölçülen diğer pomolojik özellikler irdelendiğinde meyve ağırlıklarının %12.0, posa miktarının %5.0, SÇKM (suda çözünebilir kuru madde miktarı) değerinin %4.0, SÇKM/ asit oranının %5.0 ve meyve çekirdeği sayısının %11.5 oranında G1 konusunda daha yüksek olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda usare miktarı %5.5 oranında G1 konusunda daha yüksek ölçülmüştür. Meyve eni ve meyve boyları ise G2 konusunda sırasıyla %3.6 ve %3.5 oranında yüksek bulunmuştur.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2010, title={Farklı Su Düzeyi Ve Gübre Uygulamalarının Nova Mandarininde verim ve Pomolojik Özellikler Üzerine Etkileri}, volume={3}, number={41–47}, publisher={International Journal of Agricultural and Natural Sciences}, author={Senem TURHAN, Berkant ÖDEMİŞ}, year={2010} }
APA
KOPYALA
Senem TURHAN, Berkant ÖDEMİŞ. (2010). Farklı Su Düzeyi Ve Gübre Uygulamalarının Nova Mandarininde verim ve Pomolojik Özellikler Üzerine Etkileri (Vol. 3). Vol. 3. International Journal of Agricultural and Natural Sciences.
MLA
KOPYALA
Senem TURHAN, Berkant ÖDEMİŞ. Farklı Su Düzeyi Ve Gübre Uygulamalarının Nova Mandarininde Verim ve Pomolojik Özellikler Üzerine Etkileri. no. 41–47, International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 2010.