International Journal of Agricultural and Natural Sciences
Yazarlar: Murat ERMAN, Fatih ÇIĞ, Ercan BAKIRTAŞ
Konular:
Anahtar Kelimeler:Mercimek,Humik asit,Bakteri aşılama,Verim,Verim öğeleri
Özet: Araştırma, Van ekolojik koşullarında farklı dozlarda humik asit (kontrol, 30, 60 ve 90 kg/da) uygulaması ve Rhizobium bakteri aşılamasının (aşılı ve aşısız), mercimekte verim ve verim ile ilgili karakterlere etkilerini belirlemek amacıyla 2008 ve 2009 yıllarında yürütülmüştür. Denemeler, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada, humik asit ve Rhizobium bakteri aşılamasının etkisini belirlemek üzere bitki boyu, kök ve gövde kuru ağırlığı, bitkide nodül sayısı, bitkide bakla sayısı, tane verimi, biyolojik verim, hasat indeksi, bin tane ağırlığı ile protein oranı incelenmiştir. Çalışmadan sonucunda incelenen özellikler bakımından aşılama uygulaması ve artan humik asit dozlarına paralel olarak kontrole göre önemli artışlar sağlanmıştır. En yüksek tane verimi 130.5 kg/da ile aşılama + 90 kg/da humik asit uygulamasından elde edilmiştir.