International Journal of Agricultural and Natural Sciences

International Journal of Agricultural and Natural Sciences

Yemeklik Yağ Kalitesi Yüksek Keten (L. usitatissimum L.) Çeşitlerinin Islahı Üzerinde Bir Araştırma

Yazarlar: Orhan KURT, Hüseyin UYSAL, Ayten DEMİR

Cilt 5 , Sayı 1 , 2012 , Sayfalar 68-72

Konular:

Anahtar Kelimeler:Keten,Düşük Linolenik Asit,Yemeklik Yağ

Özet: Bu araştırma; yemeklik yağ kalitesi yüksek keten çeşitlerini geliştirmek amacıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümünde 2010–2011 yılında yürütülmüştür. Araştırmada 5 farklı kombinasyonda (WxA, WxY, WxM, WxN, WxB) yer alan 31 keten hattının yağ asitleri kompozisyonu belirlenmiştir. Araştırma sonucu yemeklik yağ kalitesi bakımından önem arz eden linolenik asit içeriği dikkate alındığında; WxN kombinasyonunda yer alan bir hattın % 10’dan (% 9.44) daha düşük linolenik asit oranına sahip olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak mevcut gen havuzunun yemeklik yağ kalitesi yüksek çeşitlerin geliştirilebilmesi amacıyla kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2012, title={Yemeklik Yağ Kalitesi Yüksek Keten (L. usitatissimum L.) Çeşitlerinin Islahı Üzerinde Bir Araştırma}, volume={5}, number={68–72}, publisher={International Journal of Agricultural and Natural Sciences}, author={Orhan KURT, Hüseyin UYSAL, Ayten DEMİR}, year={2012} }
APA
KOPYALA
Orhan KURT, Hüseyin UYSAL, Ayten DEMİR. (2012). Yemeklik Yağ Kalitesi Yüksek Keten (L. usitatissimum L.) Çeşitlerinin Islahı Üzerinde Bir Araştırma (Vol. 5). Vol. 5. International Journal of Agricultural and Natural Sciences.
MLA
KOPYALA
Orhan KURT, Hüseyin UYSAL, Ayten DEMİR. Yemeklik Yağ Kalitesi Yüksek Keten (L. Usitatissimum L.) Çeşitlerinin Islahı Üzerinde Bir Araştırma. no. 68–72, International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 2012.