International Journal of Agricultural and Natural Sciences
Yazarlar: Erol ÖZKAN, Başak AYDIN
Konular:
Anahtar Kelimeler:Buğday,Ayçiçeği,Şeker pancarı,Mısır,Pamuk,Maliyet,Bölge,Türkiye.
Özet: Bu makalede Türkiye`de Trakya, Orta Karadeniz Geçit Kuşağı, Orta Anadolu, Ege bölgeleri ile GAP bölgesindeki bazı bitkisel ürünlerin üretim maliyetleri ve giderleri ele alınarak, karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın asıl materyalini Kırklareli, Tokat, Konya, Menemen, Şanlıurfa Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitülerinde yürütülen maliyet çalışmalarına dayalı yıllar itibariyle güncellenmiş veriler oluşturmuştur. Çalışma kapsamında buğday, şeker pancarı, ayçiçeği, mısır ve pamuk ürünleri değerlendirmeye alınmıştır. Bu ürünler için bölgeler veya yöreler için 2009-2010 yılları üretim maliyetleri incelenerek, farklılıklar ya da ayrışan noktalar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bölgeler arasındaki üretim maliyeti farklılıklarının nedenleri ve bunu yaratan unsurlar incelenerek çözümler ve öneriler getirilmiştir.