International Journal of Agricultural and Natural Sciences

International Journal of Agricultural and Natural Sciences

Dokuda Su Eksikliğinin Neden Olduğu Stresin In Vitro Şartlar Altında Keten (Linum usitatissimum L.) Hipokotil Eksplantlarından Sürgün Rejenerasyonu Üzerine Etkisi

Yazarlar: Ebru DERELLİ, Parizad ALLAHVERDİKHAN VAZİRİ, Mohsen MIRZAPOUR, Mustafa YILDIZ

Cilt 5 , Sayı 1 , 2012 , Sayfalar 153-156

Konular:

Anahtar Kelimeler:In vitro sürgün rejenerasyonu,Linum usitatissimum,Doku su eksikliği

Özet: Araştırmada, A.B.D’nin Kuzey Dakota eyaletinde bulunan 'Northern Crop Science Laboratory'den getirilen 'Clarck' keten çeşidine ait tohumlar kullanılmıştır. Tohumlar, %5 NaOCl içeren ticari çamaşır suyunun %40’lık dozunda, manyetik karıştırıcı üzerinde 12 dakika tutularak steril edilmiş, daha sonra steril saf su ile 3-4 kez yıkanarak durulanmıştır. Steril edilen tohumlar çimlendirilmek için Magenta kapları içerisinde ekilerek 24±1ºC sıcaklık ve 16 saat ışık/8 saat karanlık fotoperiyotta kültüre alınmıştır. 10 günlük steril fidelerin hipokotil kısımları 0.5 cm uzunluğunda parçalara ayrılarak farklı iki ön muamele uygulamasından sonra 1 mg l-1 6-benzylaminopurine (BAP) ve 0.02 mg l-1 naphthalene acetic acid (NAA) içeren Murashige ve Skoog (MS) ortamında kültüre alınmıştır. Birinci uygulamada 0.5 cm uzunluğundaki hipokotil eksplantları doğrudan rejenerasyon ortamına aktırılırken, diğer uygulamada eksplantlar steril kabin içerisinde hava akımı altında 30 dak. bekletildikten sonra kültüre alınmıştır. Kültür başlangıcından 4 hafta sonra eksplantlara uygulanan ön muameleler, rejenerasyon yüzdesi, eksplant başına sürgün sayısı, eksplant başına en uzun sürgün boyu, petride gelişen toplam sürgün sayısı, eksplant yaş ve kuru ağırlıkları, eksplant su ve kuru madde kapsamları bakımından karşılaştırılmıştır. Bu araştırma, steril kabin içerisinde oluşan hava akımının eksplantların rejenerasyon kapasitesi üzerine etkisini belirlemek için yapılmıştır. Araştırmamızda en yüksek sonuçlar, hipokotil eksplantlarının doğrudan rejenerasyon ortamına aktarıldığı uygulamadan elde edilmiştir. Diğer taraftan, eksplantların steril kabinde hava akımı altında tutulması, dokuda su kaybına neden olduğu için eksplantların rejenerasyon kapasitesini düşürmüştür. Bu nedenle, steril kabinde çalışılırken, ortamdaki hava akımının doku üzerinde olumsuz etki oluşturabileceği dikkate alınarak, rejenerasyon kapasitesinin korunması için eksplantların mümkün olan en kısa sürede izole edilerek, besin ortamına yerleştirilmesi gerekir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2012, title={Dokuda Su Eksikliğinin Neden Olduğu Stresin In Vitro Şartlar Altında Keten (Linum usitatissimum L.) Hipokotil Eksplantlarından Sürgün Rejenerasyonu Üzerine Etkisi}, volume={5}, number={153–156}, publisher={International Journal of Agricultural and Natural Sciences}, author={Ebru DERELLİ, Parizad ALLAHVERDİKHAN VAZİRİ, Mohsen MIRZAPOUR, Mustafa YILDIZ}, year={2012} }
APA
KOPYALA
Ebru DERELLİ, Parizad ALLAHVERDİKHAN VAZİRİ, Mohsen MIRZAPOUR, Mustafa YILDIZ. (2012). Dokuda Su Eksikliğinin Neden Olduğu Stresin In Vitro Şartlar Altında Keten (Linum usitatissimum L.) Hipokotil Eksplantlarından Sürgün Rejenerasyonu Üzerine Etkisi (Vol. 5). Vol. 5. International Journal of Agricultural and Natural Sciences.
MLA
KOPYALA
Ebru DERELLİ, Parizad ALLAHVERDİKHAN VAZİRİ, Mohsen MIRZAPOUR, Mustafa YILDIZ. Dokuda Su Eksikliğinin Neden Olduğu Stresin In Vitro Şartlar Altında Keten (Linum Usitatissimum L.) Hipokotil Eksplantlarından Sürgün Rejenerasyonu Üzerine Etkisi. no. 153–156, International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 2012.