International Journal of Agricultural and Natural Sciences

International Journal of Agricultural and Natural Sciences

Çukurova Bölgesi’nde Yetiştirilen Bazı Buğday (Triticum Spp.) Çeşitlerinde Toprak-Bitki Selenyum İçeriği Arasındaki İlişki

Yazarlar: Seyyid IRMAK, Tuba SEMERCİOĞLU

Cilt 5 , Sayı 2 , 2012 , Sayfalar 19-23

Konular:

Anahtar Kelimeler:Toprak özellikleri,Buğday,Selenyum,Mikroelement.

Özet: Bu çalışmada Çukurova Bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen bazı buğday çeşitlerinin selenyum konsantrasyonları ve toprakların selenyum içeriği ile bitkinin selenyum içerikleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Ekmeklik buğday çeşitlerinden Adana-99, Ceyhan-99, Pandas, Osmaniyem ve Karatopak çeşitlerinin; makarnalık buğday çeşitlerinden Fuatbey-2000 ve Amanos-97 çeşitlerinin selenyum içerikleri incelenmiştir. Farklı yerlerden selenyum içeriğini belirlemek amacıyla toprak, yaprak ve tane örnekleri alınmıştır. Bitki yaprak örnekleri sapa kalkma döneminde, tane örnekleri ise hasattan sonra alınmıştır. Toprak örnekleri, yaprak ve tane örneği alınan bitkinin kök bölgesinden alınmıştır. Toprak örneklerinin selenyum içeriği 2.84 µg kg-1 ile 19.31 µg kg-1 arasında değişmektedir. Farklı buğday çeşitlerinden alınan yaprak örneklerinin selenyum içerikleri 46.00 µg kg-1 ile 231.00 µg kg-1 arasında değişirken, tane örneklerinin selenyum içerikleri 11.3 ve 626.9 µg kg-1 arasında değişmektedir. Tanede en düşük selenyum içeriği 11.3 µg kg-1 ile Fuatbey-2000 çeşidinde ölçülürken, en yüksek selenyum içeriği 626.9 µg kg-1 ile Amanos-97 çeşidinde ölçülmüştür. Yapılan istatistik analizlerine göre toprakların selenyum içerikleri ile yaprak ve tanenin selenyum içerikleri arasında doğru bir ilişki bulunmaktadır. Toprakların selenyum içerikleri ile yaprakların selenyum içerikleri arasındaki ilişki istatistiksel olarak 0.01 düzeyinde önemli bulunurken, toprakların selenyum içerikleri ile tanenin selenyum içeriği arasındaki ilişki istatistiksel olarak 0.05 düzeyinde önemli bulunmuştur. Aynı şekilde yaprağın selenyum içeriği ile tanenin selenyum içeriği arasında istatistiksel olarak 0.01 düzeyinde doğrusal bir ilişki bulunmaktadır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2012, title={Çukurova Bölgesi’nde Yetiştirilen Bazı Buğday (Triticum Spp.) Çeşitlerinde Toprak-Bitki Selenyum İçeriği Arasındaki İlişki}, volume={5}, number={19–23}, publisher={International Journal of Agricultural and Natural Sciences}, author={Seyyid IRMAK, Tuba SEMERCİOĞLU}, year={2012} }
APA
KOPYALA
Seyyid IRMAK, Tuba SEMERCİOĞLU. (2012). Çukurova Bölgesi’nde Yetiştirilen Bazı Buğday (Triticum Spp.) Çeşitlerinde Toprak-Bitki Selenyum İçeriği Arasındaki İlişki (Vol. 5). Vol. 5. International Journal of Agricultural and Natural Sciences.
MLA
KOPYALA
Seyyid IRMAK, Tuba SEMERCİOĞLU. Çukurova Bölgesi’nde Yetiştirilen Bazı Buğday (Triticum Spp.) Çeşitlerinde Toprak-Bitki Selenyum İçeriği Arasındaki İlişki. no. 19–23, International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 2012.