International Journal of Agricultural and Natural Sciences
Yazarlar: Metin ACAR, Veysel AYHAN
Konular:
Anahtar Kelimeler:Kıl keçisi,Süt verimi,Sağlık-koruma,Barındırma,Oğlak verimi
Özet: Araştırma, Isparta İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği’ne kayıtlı keçicilik işletmelerinin teknik ve yapısal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 165 adet keçicilik işletmesinde anket çalışması yapılmıştır. Yetiştiricilerin ortalama yaşı 44.45’tir. Keçicilik yapanların %75.76’sı ilkokul, %14.55’i ortaokul, %7.27’si lise mezunudur. İşletme sahiplerinin %73.33’unun arazisinin olmadığı ve %23.64’unun otlatma için arazi kiraladıkları görülmüştür. İşletmelerde %98.78 kıl keçisi, %1.22 Saanen melezi yetiştirilmektedir. İşletmelerde ortalama 154.46 baş anaç keçi bulunmaktadır. Keçi işletmelerinin % 64.24’ünün doğum sonrası keçilere ek yemleme, %24.85’inin de teke katımı öncesi ek yemleme yaptıkları belirlenmiştir. Keçilerde ortalama günlük süt verimi 0.246 l/baş, döl verimi %89 olarak belirlenmiştir. İşletmelerdeki ağılların %76.97’si yarı açık , %20’si kapalı ağıl şeklindedir. Sonuç olarak yetiştiricilerinin yapısal, teknik, yetiştirme, besleme, sağlık koruma, barınma ve otlatma sorunları bulunmaktadır. Bu nedenle üniversite, birlik ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının eşgüdümü zorunludur
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.