International Journal of Agricultural and Natural Sciences
Yazarlar: Şaban IŞIK, Seydi AYDOĞAN, Ahmet GÜNEŞ, Gazi ÖZCAN, Mehmet TEZEL, Şeref AKSOYAK, Ahmet Hamdi AKTAŞ, Mevlüt MÜLAYIM, Ahmet TAMKOÇ, Ramazan ACAR, Ali Fuat TARI, Serkan ATEŞ
Konular:
Anahtar Kelimeler:Yapay mera,Sulama seviyesi,Ham protein verimi
Özet: Araştırma, Konya’da 2008-2010 yılları arasında, yapay merada 4 farklı sulama seviyesinde (tarla kapasitene göre % 100, % 75, % 50 ve % 25), tesadüf blokları deneme deseninde tekrarlanan ölçümler düzenlemesine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada, üç yılın ortalaması olarak en yüksek; A=tarla kapasitesine göre % 100 sulama seviyesinde, 813.9 mm; en düşük; D = tarla kapasitesine göre % 25 sulama seviyesinde, 203.5 mm su uygulanmıştır. Ham protein verimi, 78.5 (% 25 TK), 164.6 kg/da (% 100 TK) arasında değişen değerlerde tespit edilmiştir. Denemede, ham protein veriminin sulama seviyelerinin artmasıyla doğru orantılı olarak arttığı belirlenmiştir. Ham protein oranı, ham kül, selüloz oranları, ADF ve NDF oranlarında ise sulama seviyeleri uygulanan parsellerdeki karışımlar arasında önemli bir fark bulunmamıştır.