International Journal of Agricultural and Natural Sciences

International Journal of Agricultural and Natural Sciences

Azot Fikseri ve Fosfat Çözücü Bakterilerin Muradiye 10 Çay Klonunda Gelişme, Verim ve Besin Alımı Üzerine Etkisi

Yazarlar: Ramazan ÇAKMAKÇI, Yaşar ERTÜRK, M. Figen DÖNMEZ, Mustafa ERAT, Meral KUTLU, Remzi SEKBAN, Ayhan HAZNEDAR

Cilt 5 , Sayı 2 , 2012 , Sayfalar 176-181

Konular:

Anahtar Kelimeler:Rizobakteri,Azot fiksasyonu,Fosfat çözücülüğü,Makro ve mikro element alımı,Camelliasinensis

Özet: Bu araştırma Doğu Karadeniz Bölgesi asidik çay rizosferi topraklarından izole edilerek azot fiksasyonu ve fosfat çözme gibi özellikleri belirlenerek çay yetiştiriciliğinde biyolojik gübre olarak kullanılabilecek bakteri geliştirilmesi amacıyla yürütülmüştür. Denemeler, laboratuvar test sonuçlarına göre seçilen 26 farklı bakteri izolatının, ahır gübresi, 3 farklı mineral gübre ve kontrole kıyasla Muradiye 10 çay klonunda gelişme ve verim üzerine etkisini belirlemek amacıyla tarla koşullarında 3 yıllık süreyle yürütülmüştür. Deneme sonuçlarına göre, PGPR çay gelişmesini teşvik etmiş, yaprak makro ve mikro element içeriklerini artırmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, özellikle Bacillussimplex 6/4, Paenibacillusvalidus 22/1, Bacillusmegaterium42/4, Chryseobacteriumindologenes 21/5, Pantoeaagglomerans 36/2, Bacilluscereus 27/6, Brevibacilluscentrosporus 66/4,Paenibacilluspolymyxa 66/6, Pantoeaagglomerans5/8, Burkholderiacepacia 65/6, Pseudomonasalcaligenes27/1,Paenibacilluspolymyxa24/3, Pseudomonassp.30/5 ve Brevibacilluschoshinensis 2/5 izolatları Muradiye 10 klonunda yaprak makro ve mikro element içeriği, gövde çapı, fidan yüksekliği, gövde gelişmesi ve yaprak verimi dahil gelişmeyi teşvik etmiştir. Bu bakterilerden yüksek etkinlik gösterenler çay gelişmesini ve yaprak verimini denemede kullanılan mineral gübrelemeye eşit veya daha fazla artırabilmiştir. Araştırmada test edilen bakterilerin, kimyasal gübre gereksinimini azaltabildiği, organik ve iyileştirilmiş tarım uygulamalarında biyolojik gübre olarak kullanılabilecek potansiyele sahip olduğu belirlenmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2012, title={Azot Fikseri ve Fosfat Çözücü Bakterilerin Muradiye 10 Çay Klonunda Gelişme, Verim ve Besin Alımı Üzerine Etkisi}, volume={5}, number={176–181}, publisher={International Journal of Agricultural and Natural Sciences}, author={Ramazan ÇAKMAKÇI, Yaşar ERTÜRK, M. Figen DÖNMEZ, Mustafa ERAT, Meral KUTLU, Remzi SEKBAN, Ayhan HAZNEDAR}, year={2012} }
APA
KOPYALA
Ramazan ÇAKMAKÇI, Yaşar ERTÜRK, M. Figen DÖNMEZ, Mustafa ERAT, Meral KUTLU, Remzi SEKBAN, Ayhan HAZNEDAR. (2012). Azot Fikseri ve Fosfat Çözücü Bakterilerin Muradiye 10 Çay Klonunda Gelişme, Verim ve Besin Alımı Üzerine Etkisi (Vol. 5). Vol. 5. International Journal of Agricultural and Natural Sciences.
MLA
KOPYALA
Ramazan ÇAKMAKÇI, Yaşar ERTÜRK, M. Figen DÖNMEZ, Mustafa ERAT, Meral KUTLU, Remzi SEKBAN, Ayhan HAZNEDAR. Azot Fikseri ve Fosfat Çözücü Bakterilerin Muradiye 10 Çay Klonunda Gelişme, Verim ve Besin Alımı Üzerine Etkisi. no. 176–181, International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 2012.