International Journal of Agricultural and Natural Sciences
Yazarlar: Murat ŞEKER, Ali KAÇAN, Engin GÜR, Neslihan EKİNCİ, M. Ali GÜNDOĞDU
Konular:
Anahtar Kelimeler:Prunus persica,Aromatik bileşikler,Volatiller,Gaz Kromatografisi / Kütle Spektrometresi
Özet: Çanakkale şeftali ve nektarin üretiminde ülkemizin en önemli merkezleri arasında yer almaktadır. Üretilen meyvelerin yüksek kalite özelliklerine sahip olması hem iç hem de dış pazarlarda büyük avantajlar sağlamaktadır. Şeftali ve nektarinlerin meyve kalitesini en fazla etkileyen özelliklerden biri de aroma profilidir. Meyvelerin sahip olduğu aroma, çok sayıda uçucu bileşiğin farklı konsantrasyonlarda bir araya gelmesinden oluşmaktadır. C6 bileşikleri, esterler, aldehitler, alkoller, ketonlar, laktonlar, terpenoidler ve diğer kimyasal bileşikler gibi maddelerden oluşan aroma, meyvelerin duyusal özelliklerini belirleyen önemli bir kalite ölçütüdür. 2011 yılında yürütülen bu çalışmada, Çanakkale’de yoğun olarak yetiştirilen Cresthaven, Glohaven, J. H. Hale, Redhaven ve Washington şeftali çeşitleri ile Caldesi 2000 ve Fantasia nektarin çeşitlerinin taze meyve örneklerinde aroma profilleri incelenmiştir. Aromatik maddeler dietil eter çözgeni kullanarak sıvı-sıvı ekstraksiyon yöntemi ile elde edilmiştir. Aromatik bileşiklerin tanımlanması ise Gaz Kromatografisi / Kütle Spektrometresi (GC/MS) cihazı ile yapılmıştır.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.