International Journal of Agricultural and Natural Sciences

International Journal of Agricultural and Natural Sciences

Çukurova Koşullarında Bazı Serin Mevsim Çim Bitkisi Tür ve Karışımlarının Çimlenme Süreleri ve Kaplama Hızlarının Belirlenmesi

Yazarlar: Alpaslan KUŞVURAN, Veyis TANSI

Cilt 6 , Sayı 2 , 2013 , Sayfalar 55-63

Konular:

Anahtar Kelimeler:Çayır salkımotu,Çok yıllık çim,Kamışsı yumak,Kırmızı yumak,Narin tavusotu,Yeşil alan

Özet: Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama Alanı’nda bulunan çim bitkileri deneme alanında (37°01′N, 35°18′E), 2004-2005 yetiştirme sezonunda, tesadüf blokları bölünmüş parseller deneme desenine göre, 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada, narin tavusotu (Agrostis tenuis Sibth.), stolonlu tavusotu (Agrostis stolonifera L.), kamışsı yumak (Festuca arundinacea Schreb.), rizomlu kırmızı yumak (Festuca rubra subsp. rubra), rizomsuz kırmızı yumak (Festuca rubra subsp. commutata), narin kırmızı yumak (Festuca rubra subsp. trichophylla), çok yıllık çim (Lolium perenne L.), çayır salkımotu (Poa pratensis L.) ve kaba salkımotu (Poa trivialis L.) türlerine ait 21 farklı çeşidin çimlenme süreleri ve kaplama hızı değerleri ile değişik serin mevsim çim bitkisi türlerinin farklı oranlarda bir araya gelmesiyle oluşan 23 farklı karışımın kaplama hızlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonunda, çimlenmelerini en hızlı tamamlayan türün 6 gün ile çok yıllık çim’in Ovation, Esquire ve Sauvignon çeşitleri olduğu, en geç çimlenen türün ise 13 gün ile çayır salkımotu’nun Conni çeşidinin olduğu saptanmıştır. Kaplama hızı bakımından ise; çok yıllık çim’in Ovation ve Amadeus çeşitlerinin en yüksek ortalama skala değerlerine (8.64 ve 8.56) sahip olduğu, narin tavusotu’nun Highland çeşidinin ise 3.92 ile en düşük değeri verdiği tespit edilmiştir. Karışımlarda ise; %50 çok yıllık çim+%50 çayır salkımotu, %30 kamışsı yumak+%50 çok yıllık çim+%20 çayır salkımotu ve %45 rizomlu kırmızı yumak+%45 çok yıllık çim+%10 çayır salkımotu karışımlarının en yüksek skala değerlerini verdiği (8.05, 8.03 ve 8.03), %5 kahverengi tavusotu+%10 kamışsı yumak+%35 rizomlu kırmızı yumak+%40 çok yıllık çim+%10 çayır salkımotu karışımının ise en düşük değere (5.79) sahip olduğu saptanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2013, title={Çukurova Koşullarında Bazı Serin Mevsim Çim Bitkisi Tür ve Karışımlarının Çimlenme Süreleri ve Kaplama Hızlarının Belirlenmesi}, volume={6}, number={55–63}, publisher={International Journal of Agricultural and Natural Sciences}, author={Alpaslan KUŞVURAN, Veyis TANSI}, year={2013} }
APA
KOPYALA
Alpaslan KUŞVURAN, Veyis TANSI. (2013). Çukurova Koşullarında Bazı Serin Mevsim Çim Bitkisi Tür ve Karışımlarının Çimlenme Süreleri ve Kaplama Hızlarının Belirlenmesi (Vol. 6). Vol. 6. International Journal of Agricultural and Natural Sciences.
MLA
KOPYALA
Alpaslan KUŞVURAN, Veyis TANSI. Çukurova Koşullarında Bazı Serin Mevsim Çim Bitkisi Tür ve Karışımlarının Çimlenme Süreleri ve Kaplama Hızlarının Belirlenmesi. no. 55–63, International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 2013.