International Journal of Agricultural and Natural Sciences
Yazarlar: Önder KAMİLOĞLU
Konular:
Anahtar Kelimeler:Sofralık üzüm,Kalite,Tane kopma kuvveti,Yarılma direnci,Tane eti sertliği
Özet: Sofralık olarak değerlendirilen üzüm çeşitlerinde; salkım özelliklerinin yanı sıra tanelerin sahip olduğu kimyasal ve fiziksel özellikler kaliteyi etkileyen önemli parametrelerdir. Bu çalışmada, bazı erkenci sofralık üzüm çeşitleri (Ora, Prima, Flame Seedless, Superior Seedless, Trakya İlkeren ve Ergin Çekirdeksizi) kullanılarak, tanelerin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Tane yarılma direnci, tane eti sertliği, tane elastikiyeti, SÇKM, pH ve olgunluk indisi özellikleri bakımından en yüksek değerler, Süperior Seedless çeşidinde saptanmıştır. Prima çeşidinin tanede çekirdek(izi) sayısı, tane kopma kuvveti ve asitlik içeriği, diğer çeşitlerden yüksek bulunmuştur. Superior Seedless, Prima, Trakya İlkeren çeşitlerinde ise tane ağırlığı, tane hacmi ve tane eni değerlerinin öteki çeşitlerden yüksek olduğu saptanmıştır. İncelenen özelliklerden tanenin kopma kuvveti ile çekirdek(izi) sayısı (r = 0.76), tane ağırlığı, tane hacmi, tane boyutları (r = 0.54-0.69) arasında; tane yarılma direnci ile tane ağırlığı (r = 0.73), tane eti sertliği (r = 0.91), tane elastikiyeti (r = 0.84) arasında pozitif ilişkiler saptanmıştır.