International Journal of Agricultural and Natural Sciences
Yazarlar: Sema KARANLIK, Nuray ERGÜN, Murat TİRYAKİOĞLU
Konular:
Anahtar Kelimeler:Gossipium hirsutum,Kadmiyum,Askorbat peroksidaz,Katalaz,Klorofil
Özet: Kontrollu koşullar altında, besin çözeltisinde yetiştirilen pamuk (Gossipium hirsutum L.) bitkileri 5 gün süre ile farklı dozlarda (0, 2, 10, 30 µmol L -1 ) kadmiyuma maruz bırakılarak kadmiyumun pamuk fidelerinde yeşil aksam kuru ağırlığı, Cd, Fe ve Zn konsantrasyonları, klorofil içeriği ile katalaz (KAT) ve askorbat peroksidaz (APX) enzim aktiviteleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Artan Cd uygulamaları yeşil aksam kuru ağırlığı ve bitki boyunda önemli düzeyde azalmaya yol açmıştır. Kadmiyum dozunun artışı yeşil aksam Cd konsantrasyonunu arttırırken, Fe konsantrasyonunun önemli düzeyde düşmesine yol açmış, bitkilerin Zn konsantrasyonu ise Cd uygulamalarından önemli düzeyde etkilenmemiştir. Yapraklarda yapılan klorofil analizleri besin çözeltisindeki Cd dozunun artışı ile Kl a, Kl b ve Kl a+b düzeylerinin düştüğünü göstermiştir. Antioksidatif enzimlerden KAT aktivitesi Cd uygulamaları ile yükselirken, APX aktivitesi 2 µmol L-1 Cd dozunda yükselmiş, 10, 30 µmol L -1 Cd dozlarında ise azalma eğilimi göstermiştir.