International Journal of Agricultural and Natural Sciences

International Journal of Agricultural and Natural Sciences

Farklı Kadmiyum Düzeylerinin Pamuk Bitkisinde (Gossipium Hirsutum L) Büyüme, Cd, Fe, Zn Konsantrasyonu ve Antioksidatif Enzim Aktiviteleri Üzerine Etkisi

Yazarlar: Sema KARANLIK, Nuray ERGÜN, Murat TİRYAKİOĞLU

Cilt 6 , Sayı 2 , 2013 , Sayfalar 83-88

Konular:

Anahtar Kelimeler:Gossipium hirsutum,Kadmiyum,Askorbat peroksidaz,Katalaz,Klorofil

Özet: Kontrollu koşullar altında, besin çözeltisinde yetiştirilen pamuk (Gossipium hirsutum L.) bitkileri 5 gün süre ile farklı dozlarda (0, 2, 10, 30 µmol L -1 ) kadmiyuma maruz bırakılarak kadmiyumun pamuk fidelerinde yeşil aksam kuru ağırlığı, Cd, Fe ve Zn konsantrasyonları, klorofil içeriği ile katalaz (KAT) ve askorbat peroksidaz (APX) enzim aktiviteleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Artan Cd uygulamaları yeşil aksam kuru ağırlığı ve bitki boyunda önemli düzeyde azalmaya yol açmıştır. Kadmiyum dozunun artışı yeşil aksam Cd konsantrasyonunu arttırırken, Fe konsantrasyonunun önemli düzeyde düşmesine yol açmış, bitkilerin Zn konsantrasyonu ise Cd uygulamalarından önemli düzeyde etkilenmemiştir. Yapraklarda yapılan klorofil analizleri besin çözeltisindeki Cd dozunun artışı ile Kl a, Kl b ve Kl a+b düzeylerinin düştüğünü göstermiştir. Antioksidatif enzimlerden KAT aktivitesi Cd uygulamaları ile yükselirken, APX aktivitesi 2 µmol L-1 Cd dozunda yükselmiş, 10, 30 µmol L -1 Cd dozlarında ise azalma eğilimi göstermiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2013, title={Farklı Kadmiyum Düzeylerinin Pamuk Bitkisinde (Gossipium Hirsutum L) Büyüme, Cd, Fe, Zn Konsantrasyonu ve Antioksidatif Enzim Aktiviteleri Üzerine Etkisi}, volume={6}, number={83–88}, publisher={International Journal of Agricultural and Natural Sciences}, author={Sema KARANLIK, Nuray ERGÜN, Murat TİRYAKİOĞLU}, year={2013} }
APA
KOPYALA
Sema KARANLIK, Nuray ERGÜN, Murat TİRYAKİOĞLU. (2013). Farklı Kadmiyum Düzeylerinin Pamuk Bitkisinde (Gossipium Hirsutum L) Büyüme, Cd, Fe, Zn Konsantrasyonu ve Antioksidatif Enzim Aktiviteleri Üzerine Etkisi (Vol. 6). Vol. 6. International Journal of Agricultural and Natural Sciences.
MLA
KOPYALA
Sema KARANLIK, Nuray ERGÜN, Murat TİRYAKİOĞLU. Farklı Kadmiyum Düzeylerinin Pamuk Bitkisinde (Gossipium Hirsutum L) Büyüme, Cd, Fe, Zn Konsantrasyonu ve Antioksidatif Enzim Aktiviteleri Üzerine Etkisi. no. 83–88, International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 2013.