International Journal of Agricultural and Natural Sciences
Yazarlar: Resul Gerçekcioğlu, Ahmet Sönmez, Öznur Öz Atasever
Konular:
Anahtar Kelimeler:Nar (Punica granatum L.),Hicaz Nar,Kuytucak Tatlı Nar,Kuytucak Mayhoş Nar,Ekşi Nar,Kuytucak /Kozan (Adana)
Özet: Araştırmada, kuytucak/Kozan(Adana)’da biri standart 3 yerel nar çeşitlerinin bitkisel ve pomolojik özellikleri incelenmiştir. Çeşitler de hasat Ekim başında başlamıştır. Nar çeşitlerinin meyve kabukları kırmızı ve ince yapılıdır. Çeşitlere göre daneler, açık kırmızı, kırmızı; sert ve yumuşak çekirdeklidir. Hicaz Nar, Kuytucak Tatlı Nar, Kuytucak Mayhoş Nar ve Ekşi Nar çeşitlerinde meyve ağırlıkları ortalama 270 g (Ekşi Nar) – 457 g (Hicar Nar); 100 dane ağırlıkları 37 g (Hicaz Nar)- 69 g (Kuytucak Mayhoş) ; şıra randımanları %71 (Eşi Nar)- %81 (Kuytucak Tatlı) bulunmuştur. Suda çözünebilir kuru madde miktarı çeşitlerde ortalama %16 ve titrasyon asitliği %1.8 civarında olmuştur.