International Journal of Agricultural and Natural Sciences

International Journal of Agricultural and Natural Sciences

Gastronomi Turizminde Bitkisel Çayların Yeri: Beypazarı Örneği

Yazarlar: Hüsne DEMİREL, Merve GÜDEK

Cilt 10 , Sayı 1 , 2017 , Sayfalar 07-13

Konular:

Anahtar Kelimeler:Bitkisel çaylar,Sağlık,Gastronomi turizmi

Özet: Gastronomi turizmi bir kültürün yiyecek-içeceklerini tatmak ve tanımaya yönelik yapılan gezilere verilen addır. Bir bölgeye ait sahip olunan gastronomik değerlerin turistik ürüne dönüştürülmesi ve bir çekim unsuru olarak kullanılması çabaları oldukça yeni olmasına rağmen Ankara’nın Beypazarı ilçesinde gastronomi turizmi özellikle yerli turistler açısından 2000’li yıllardan itibaren önemli bir yer tutmaya başlamıştır. Bu nedenle Beypazarı kırsal turizm uygulamasına güzel bir örnektir. Yörenin geleneksel yiyeceklere patent alması, tarihi konakların restorana dönüştürülerek burada turistlere geleneksel yöresel yemeklerin ikram edilmesi, yöre kadınlarına ürettiklerini pazarlayabilmelerini sağlamak amacı ile belediye tarafından sergi açma imkânının sağlanması gastronomi turizminin gelişimi için önemli adımlar olmuştur. Kadınlar ürettikleri yiyecekleri içecekleri pazarladıkları gibi bölgeden topladıkları bitkisel çayları ve otları da pazarlamaktadırlar. Bu nedenle bu araştırma Beypazarı yöresinde yetişen ve bitkisel çay yapımında kullanılan bitkilerin neler olduğunu ve satış koşullarını belirlemek, bu bitkilerinin özelliklerini ve sağlıkla ilişkisini ortaya koymak, nasıl yapıldığını, bölgeye gelen turistlerin bu ürünleri satın almaya ilgisini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Görüşme sonucunda bölgede yetişen ve pazarlanan 25 çeşit bitkisel çayın bulunduğu saptanırken, bitkisel çayları pazarlayan kadınların; bitkisel çayların sağlıkla etkileşimi, hazırlanması, hazırlamada kullanılacak miktar ve günde ne kadar tüketilebileceği konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları, bitkisel çayları genellikle kendileri ya da aileleri tarafından toplandığı, bitkisel çayları naylon poşetler içinde sattığı, bitkisel çaylar hakkındaki bilgiye televizyon programları, konu hakkındaki kitap ya da internet sitesinden yararlanarak ulaştıkları belirlenmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Gastronomi Turizminde Bitkisel Çayların Yeri: Beypazarı Örneği}, volume={10}, number={07–13}, publisher={International Journal of Agricultural and Natural Sciences}, author={Hüsne DEMİREL, Merve GÜDEK}, year={2017} }
APA
KOPYALA
Hüsne DEMİREL, Merve GÜDEK. (2017). Gastronomi Turizminde Bitkisel Çayların Yeri: Beypazarı Örneği (Vol. 10). Vol. 10. International Journal of Agricultural and Natural Sciences.
MLA
KOPYALA
Hüsne DEMİREL, Merve GÜDEK. Gastronomi Turizminde Bitkisel Çayların Yeri: Beypazarı Örneği. no. 07–13, International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 2017.