International Journal of Agricultural and Natural Sciences

International Journal of Agricultural and Natural Sciences

Rize, Türkiye’ de Organik Çay Tarımına Geçiş

Yazarlar: Fatih Seyis, Emine Yurteri, Aysel Özcan, Yusuf Şavşatlı

Cilt 1 , Sayı 1 , 2018 , Sayfalar 58-60

Konular:

Anahtar Kelimeler:C. sinensis,Çay,Organic çay,Organic gübre

Özet: Çay üretimi Karadeniz Bölgesinin Gürcistan sınırından başlayarak Ordunun Fatsa ilçesine kadar olan alanlarda yapılmaktadır. Çay üretimi daha çok Rize, Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin illerinde yoğunlaşmaktadır. Gürcistan sınrından başlayarak Araklı ilçesine kadar olan bölgeler Türkiye de en uygun ve en fazla verim alınan alanlar olrak karşımıza çıkmaktadır. Çay bu bölgede yaşayan insanların en önemli geçim kaynağını oluşturmaktadır. Hemşin ilçesinde organik çay tarımına geçilmesi ve Rize de kademeli olarak organik çay tarımına geçilecek olması nedeniyle bu konu önemli hale gelmiştir. Bu çay alanlarında hangi organik gübrelerin nasıl kullanılacağı konusunda çalışmalar bulunmammaktadır. Ön sonuçlar 9 farklı lokasyonda toprak pH sının 3.5 gibi bir değerden 4.5’ a yükseltilebildiğini göstermiştir. Yeşil yaprak verimi tavsiye edilen kimyasal gübre uygulamalarına göre elde edilen verimlere yakın ya da üzerinde gerçekleştirilmiştir. Sunulan sonular Türkiye de oranik çay tarımına geçiş konusunda imkanlar ve potasniyel konusunda detaylı bilgiler vermektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Rize, Türkiye’ de Organik Çay Tarımına Geçiş}, volume={1}, number={58–60}, publisher={International Journal of Agricultural and Natural Sciences}, author={Fatih Seyis, Emine Yurteri, Aysel Özcan, Yusuf Şavşatlı}, year={2018} }
APA
KOPYALA
Fatih Seyis, Emine Yurteri, Aysel Özcan, Yusuf Şavşatlı. (2018). Rize, Türkiye’ de Organik Çay Tarımına Geçiş (Vol. 1). Vol. 1. International Journal of Agricultural and Natural Sciences.
MLA
KOPYALA
Fatih Seyis, Emine Yurteri, Aysel Özcan, Yusuf Şavşatlı. Rize, Türkiye’ de Organik Çay Tarımına Geçiş. no. 58–60, International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 2018.