International Journal of Agricultural and Natural Sciences

International Journal of Agricultural and Natural Sciences

Çelikli Havzasında Toprak Kayıplarının Wepp Hillslope Model Ile Tahmin Edilmesi

Yazarlar: Saniye DEMİR, İrfan OĞUZ, Zekeriya SARITAŞ

Cilt 1 , Sayı 2 , 2018 , Sayfalar 132-136

Konular:

Anahtar Kelimeler:Çelikli havzası,WEPP Hillslope model,Toprak kayıpları

Özet: Günümüzde toprak erozyonu hem çevresel hem de ekonomik bakımdan çok ciddi bir tehlike olarak değerlendirilmektedir. Özellikle, tarım arazilerinde toprak işlemeye bağlı olarak meydana gelen toprak kayıplarının değerlendirilmesi çok önemlidir. Erozyon süreçlerinin sayısal olarak değerlendirilmesinde kullanılan birçok model bulunmaktadır. Bu modellerden birisi olan WEPP Hillslope model, dünyada oldukça yaygın olarak kullanılırken, ülkemizde çok fazla kullanılmamaktadır. Günlük iklim karakteristiklerini içeren iklim dosyası, arazinin eğimi ve uzunluğu, toprak özellikleri ile amenajman uygulamalarının yer aldığı 4 dosya, modelin veri girişleridir. Bu çalışmada, Çelikli havzasında buğday-nadas rotasyonu altındaki tarım arazisinde meydana gelen toprak kayıpları WEPP Hillslope model kullanılarak tahmin edilmiştir. Bu amaç için, 1993-2002 ve 2003-2012 yılları olmak üzere 2 ayrı dönemde toprak işlemenin toprak erozyonu üzerine olan etkisi değerlendirilmiştir


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Çelikli Havzasında Toprak Kayıplarının Wepp Hillslope Model Ile Tahmin Edilmesi}, volume={1}, number={132–136}, publisher={International Journal of Agricultural and Natural Sciences}, author={Saniye DEMİR, İrfan OĞUZ, Zekeriya SARITAŞ}, year={2018} }
APA
KOPYALA
Saniye DEMİR, İrfan OĞUZ, Zekeriya SARITAŞ. (2018). Çelikli Havzasında Toprak Kayıplarının Wepp Hillslope Model Ile Tahmin Edilmesi (Vol. 1). Vol. 1. International Journal of Agricultural and Natural Sciences.
MLA
KOPYALA
Saniye DEMİR, İrfan OĞUZ, Zekeriya SARITAŞ. Çelikli Havzasında Toprak Kayıplarının Wepp Hillslope Model Ile Tahmin Edilmesi. no. 132–136, International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 2018.